Έμφραγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, κίνδυνος εμπλοκής

Έμφραγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, κίνδυνος εμπλοκής

Διακόπτει η Μόσχα τη λειτουργία του διαύλου ενημέρωσης επιχειρήσεων μεταξύ της πολεμικής της αεροπορίας και των ΗΠΑ μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ συριακού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από τη Ράκκα, το οποίο σύμφωνα με το καθεστώς Άσαντ έπληττε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος ισχυριζόμενες ότι βομβάρδιζε θέσεις ανταρτών που στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας.

Αν και πρώτη φορά οι ΗΠΑ καταρρίπτουν αεροσκάφος του Μασάρ αλ Άσαντ η κίνηση έχει τη βάση της στη διαφωνία της Ουάσιγκτον με Μόσχα και Δαμασκό για τον διαχωρισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ζήτησε από τις ΗΠΑ πλήρη και διεξοδική έρευνα του συμβάντος και να λάβει γνώση του τελικού πορίσματος, έτσι ώστε να επανεξεταστεί η διμερής συνεργασία στη Συρία. Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν τον δίαυλο επικοινωνίας για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, ενώ εκείνη την ώρα στον εναέριο χώρο της Συρίας επιχειρούσαν και ρωσικά αεροσκάφη.

Διαφήμιση

Για όσο καιρό δεν λειτουργούν οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να υπάρξει βομβαρδισμός φίλιων δυνάμεων ακόμα και κατάρριψη αεροσκάφους. Υπό το φόβο αυτό τα επιτελεία των δυο χωρών αναμένεται να περιορίσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις, γεγονός που θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος.