Ελλάδα: Η εξυγίανση των τραπεζών στραγγαλίζει την οικονομία (γραφήματα)

Ελλάδα: Η εξυγίανση των τραπεζών στραγγαλίζει την οικονομία (γραφήματα)

Μπορεί η διαδικασία εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των επιχειρηματικών σχεδίων και με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων να ακολουθούν στη λίστα των ενεργειών, ωστόσο ο κύκλος συρρίκνωσης της τραπεζικής πίστωσης πλήττει την οικονομική δραστηριότητα και υποσκάπτει την αναπτυξιακή προοπτική.

Παρά τη μικρή βελτίωση του ισοζυγίου απασχόλησης και την προσπάθεια πριμοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες παραμένουν κατώτερες των περιστάσεων καθώς αντλούν από την οικονομία ρευστότητα χωρίς να χορηγούν νέα, που πρακτικά συνεπάγεται με δολιοφθορά των αναπτυξιακών προοπτικών.

Η συνολική πίστωση από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας υποχώρησε 1,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από πτώση 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνα πτώσης.

Διαφήμιση

Η αύξηση του δανεισμού στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 5,19% από το 2004 έως το 2017, φθάνοντας σημειώνοντας ρεκόρ 19,60% τον Αύγουστο του 2006 και χαμηλό ρεκόρ -7,90% τον Οκτώβριο του 2013.

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 93829,76 εκατ. τον Απρίλιο από 93358,91 εκατ. τον Μάρτιο του 2017.