Διαρροές στο Reuters αναφέρουν ότι η Ελλάδα μπλόκαρε την έκδοση ψηφίσματος της ΕΕ (στο συμβούλιο εξωτερικών και άμυνας) προς τον ΟΗΕ για τις πρακτικές της Κίνας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που αποτελεί θέμα πολιτικό, διπλωματικό και ηθικό. Ωστόσο από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε ομοφωνία για το ψήφισμα, διατύπωση που δεν διαψεύδει τη διαφωνία, την υποβαθμίζει όμως σε επίπεδο πολιτικής και διπλωματικής σημειολογίας.
Σύμφωνα το Reuters, η Ε.Ε. σκόπευε να καταθέσει το συγκεκριμένο σχέδιο δήλωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν υπήρξε η απαιτούμενη ομοφωνία από τα 28 κράτη μέλη της. Από ελληνικής πλευράς αφήνεται να εννοηθεί ότι έχουν αναληφθεί διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.
Τη «μπλόκο» από την πλευρά της Αθήνας επιβεβαίωσε και Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ενώ διπλωμάτης της Ε.Ε. εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της Ελλάδας, τη στιγμή που -όπως συμπλήρωσε- την περασμένη εβδομάδα συμφωνήθηκε η εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.
Το Reuters επισημαίνει ότι η κινεζική Cosco αγόρασε πέρυσι το 51% του λιμανιού του Πειραιά, ενώ υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα «μπλόκα» σε δηλώσεις της Ε.Ε. για την Κίνα έχει βάλει κατ’ επανάληψη και η Ουγγαρία, όπου επίσης έχουν γίνει αρκετές κινεζικές επενδύσεις.
Το ζήτημα είναι αρκετά πιο πολύπλοκο καθώς η Γερμανία έχει αναλάβει πρωτοβουλία παρεμπόδισης εισόδου των κινεζικών εταιριών σε στρατηγικούς τομείς της Ευρώπης καθώς την κατηγορεί για βιομηχανική κατασκοπεία.
Από την άλλη πλευρά χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία χρειάζονται την κινεζική ρευστότητα για να ανακάμψουν οικονομικά, διαμορφώνοντας σκηνικό μπρα-ντε-φερ συμφερόντων στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.