Πολιτική κυριαρχία κερδίζει ο Μακρόν

Πολιτική κυριαρχία κερδίζει ο Μακρόν

Ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία κέρδισε το La République En Marche (LRM) του Εμμάνουελ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βολευτικών εκλογών, που συνεπάγεται πολιτική κυριαρχία του νεοεκλεγέντος προέδρου και προσδοκίες για βαριές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και αναβαθμισμένο ρόλο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το LRM του Εμμάνουελ Μακρόν κερδίζει 350 έδρες από τις 577 της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σηματοδοτώντας πλήρη έλεγχο του νομοθετικού σώματος της χώρας. Αν και επιτυγχάνει ευρεία πλειοψηφία οι έδρες που κερδίζει το κόμμα του Μακρόν είναι σαφώς λιγότερες από τις 400 που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και χαμηλότερα από τα exit polls.

Η νίκη Μακρόν σημαδεύεται και από την υψηλή αποχή που φτάνει στο 56% και υπερβαίνει το 51% του πρώτου γύρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές η συμμετοχή ήταν στο 74,62%.

Διαφήμιση

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναδεικνύονται σε αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζοντας 113 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές καταβαραθρώνονται, όπως αναμενόταν με 29 έδρες από τις 300+ που κατείχαν στην προηγούμενη Βουλή. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαριν Λε Πεν αναμένεται να κερδίσει 8 έδρες, χαμηλότερα από τον στόχο των 15 εδρών που είχε τεθεί προεκλογικά και μετά την πολύ δυνατή επίδοση στις προεδρικές εκλογές. Ιδιαίτερα αδύναμη θα είναι και η αριστερά καθώς το κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κουμουνιστικό κόμμα δε ξεπερνούν τις 27 έδρες συνολικά.