Με διάβημα διαμαρτυρίας απαντά στα 12 εντάλματα για τους φρουρούς του ο Ερντογάν

Με διάβημα διαμαρτυρίας απαντά στα 12 εντάλματα για τους φρουρούς του ο Ερντογάν

Διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα παρέδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη νομικής βάσης στη δίωξη και υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό στην Ουάσιγκτον προκλήθηκε από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας από τις αμερικανικές αρχές.

Την Πέμπτη, εισαγγελικές αρχές της Ουάσιγκτον εξέδωσαν 12 εντάλματα σύλληψης σε βάρος σωματοφυλάκων και μελών της αστυνομικής φρουράς του Ερντογάν, με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν σε Κούρδους διαδηλωτές ειρηνικής πορείας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 16 Μαΐου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα ανταποδώσει πολιτικά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας, σύμφωνα με το CNN Turk.

Διαφήμιση

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση των αμερικανικών αρχών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η απόφαση «στερείται νομικής βάσης».

Στις 16 Μαΐου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον, μέλη της προσωπικής φρουράς του επιτέθηκαν ενάντια σε Κούρδους διαδηλωτές σε ειρηνική πορεία που πραγματοποιούσαν.
«Η απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές αρχές είναι λανθασμένη, μεροληπτική και στερείται νομικής βάσης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Ο διαπληκτισμός μπροστά από την οικεία του Τούρκου πρέσβη προκλήθηκε από την αποτυχία των τοπικών αρχών ασφαλείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα… Τούρκοι πολίτες δεν μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το περιστατικό που συνέβη», τόνισε το τουρκικό ΥΠΕΞ.