Με ανθρώπινη ασπίδα 100,000 αμάχων κρατά το Ισλαμικό Κράτος τη Μοσούλη

Με ανθρώπινη ασπίδα 100,000 αμάχων κρατά το Ισλαμικό Κράτος τη Μοσούλη

Ιρακινούς πολίτες, κατοίκους της περιοχής της Μοσούλης χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος ως τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στις ιρακινές δυνάμεις που επελαύνουν στην πόλη, που μαζί με τη Ράκκα αποτελούν τα δυο τελευταία προπύργια της τρομοκρατικής οργάνωσης σε Ιράκ και Συρία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 100.000 Ιρακινοί άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην παλιά πόλη της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, την οποία προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις.

«Περισσότεροι από 100.000 άμαχοι μπορεί να κρατούνται ακόμη στην παλιά πόλη… Οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Ιράκ, Μπρούνο Γκέντο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη για την ανακατάληψη της παλιάς πόλης της Μοσούλης από το Ι.Κ., στρατηγικό αλλά περίπλοκο στόχο.

Στη δυτική πλευρά του Τϊγρη, του ποταμού που χωρίζει την πόλη στα δυο, η πυκνοκατοικημένη παλιά πόλη αποτελείται από δαιδαλώδη δρομάκια που εμποδίζουν την προώθηση τεθωρακισμένων ενώ ενδεχόμενη χρήση βαρέων όπλων θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Ο κ. Γκέντο εξήγησε ότι το Ι.Κ. συνέλαβε αμάχους έξω από τη Μοσούλη και τους ανάγκασε να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην παλαιά πόλη.
«Ξέρουμε ότι το Ι.Κ. τούς πήρε μαζί του» ενώ έφευγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της HCR.

Χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, οι άμαχοι οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην παλιά πόλη «ζουν σε κατάσταση αυξανόμενης ένδειας και τρόμου», είπε, προσθέτοντας πως ελεύθεροι σκοπευτές προσπαθούν να σκοτώσουν όσους επιχειρούν να εγκαταλείψουν την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
[graphiq id=”akoh3gmMmMd” title=”Νεκροί και τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ” width=”700" height=”593" url=”https://sw.graphiq.com/w/akoh3gmMmMd” frozen=”true”]

Διαβάστε  Συρία: Συνετρίβη ρώσικο μαχητικό S-30SM

Διαφήμιση