Ηλεκτρονικός πόλεμος και αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

Ηλεκτρονικός πόλεμος και αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

Σενάρια θερμού επεισοδίου φαίνεται ότι δοκιμάζει η τουρκική πολεμική αεροπορία πάνω από το Αιγαίο, καθώς οι “συνηθισμένες” παραβιάσεις εξελίσσονται συχνότερα σε αερομαχίες και μάλιστα με οπλισμένα αεροσκάφη.

Ωστόσο, εντύπωση προξενούν οι διαρκείς πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών μαζί με τα μαχητικά που συνεπάγεται ηλεκτρονικό πόλεμο με προσπάθεια παραβίασης των κυκλωμάτων των ελληνικών μαχητικών, καθιστώντας τις παραβιάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ασφάλεια των Ελλήνων πιλότων και για το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος που θα βάλει φωτιά στο Αιγαίο.

Σήμερα, Παρασκευή, δύο οπλισμένα F-16 και δύο κατασκοπευτικά τύπου CN-235 πέταξαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, προβαίνοντας και σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών

Διαφήμιση

Τα τέσσερα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, τα δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, παραβίασαν σε πέντε περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η μία από τις πέντε παραβιάσεις εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών μαχητικών.

Πιο συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16, τα οποία πέταξαν σε σχηματισμό και άλλα δύο μεμονωμένα κατασκοπευτικά τύπου CN-235, πέταξαν σε περιοχές του Κεντρικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Εκτός των παραβιάσεων, τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν και σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών.