Το ενδεχόμενο να σκοτώθηκε από πλήγμα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, ο Ιρακινός Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, εξετάζει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετά από πληροφορίες που τον θέλουν στον χώρο που βομβαρδίστηκε.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το χτύπημα το οποίο πιθανόν να κόστισε τη ζωή του ηγέτη του ISIS, αλλά και ακόμη 330 μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης, διεξήχθη στις 28 Μαΐου.
Στόχος του ρωσικού πλήγματος ήταν το στρατιωτικό συμβούλιο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο συνεδρίαζε στη Ράκκα.
Αν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη αυτή τότε είναι πολύ πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να έχει αρχίσει να διασπάτε σε επιμέρους πυρήνες στο πλαίσιο μάχης ηγεσίας και υπό την πίεση της επέλασης των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας προς τη Ράκκα.
Αυτό θα δικαιολογούσε και τα χτυπήματα στις Φιλιππίνες που αποτελεί εκτροπή από το αρχικό σχέδιο για μετεγκατάσταση του αρχηγείου στην Αίγυπτο.
Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ανακοινώνει ότι πιθανόν να σκότωσε τον αρχηγό των τζιχαντιστών. Παλαιότερα ο Αλ Μπαγκντάντι φερόταν βαριά τραυματισμένος από πλήγματα της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Sputnik ανέφερε ότι 30 στρατιωτικοί διοικητές δυνάμεων του ISIS και περίπου 300 στρατιώτες βρίσκονταν στο χώρο της συνάντησης, στη Ράκα, στις 28 Μαΐου.
Ο συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος της υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συμμαχίας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι.
Η κυβέρνηση της Συρίας δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα.