Οι αγορές προσπαθούν να χωνέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup

Οι αγορές προσπαθούν να χωνέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup

Συγκρατημένες είναι οι αντιδράσεις των επενδυτών σε χρηματοαγορές, μετοχές και ομόλογα καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα. Αν και η συμφωνία περιλαμβάνει απελευθέρωση κεφαλαίων 8,5 δισ. που καλύπτουν υποχρεώσεις και δίνουν τη δυνατότητα αναπτυξιακής ώθησης στην οικονομία, η παράταση της αβεβαιότητας για τη ρύθμιση του χρέους, η opt-in συμφωνία του ΔΝΤ και έλλειψη ουσιαστικής προόδου βαραίνουν στο κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει με ισχυρή ανοδική κίνηση την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ οι προσδοκίες για το χρέος ήταν εξ αρχής περιορισμένες. Το βάρος πέφτει τώρα στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης η οποία καλείται να εκμεταλλευτεί την όποια δυναμική δημιουργείται από τη συμφωνία και να εμπεδώσει το κλίμα με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό.

Η αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες, οι αποκρατικοποιήσεις, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η προώθηση προγραμμάτων χρηματοδότησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν την πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση και τη δυνατότητα επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων για επέκταση του ΑΕΠ με 1,8% για το σύνολο του έτους.

Διαβάστε  Ιταλία: Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αν και άνοιξε νωχελικά δείχνει να “αγοράζει” το πακέτο της συμφωνίας με τον γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη της τάξης του 2% μια ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
Παρά το θετικό πρόσημο και τον περιορισμό της αβεβαιότητας η αγορά αναμένεται να παραμείνει νευρική αναμένοντας την απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη ή όχι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενδεχόμενες νέες εκθέσεις από τους οίκους αξιολόγησης και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα ανοιχτά μέτωπα.

Διαβάστε  FF Group: Ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα της QCM

Greece 10Y Chart

Θετική είναι και η αντίδραση της αγοράς ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να δείχνει πτωτική διάθεση, όπως και των περισσοτέρων εντόκων γραμματίων, πλην του 6μηνου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όπου η απόφαση είναι σήμα περιορισμού της αβεβαιότητας προς τους επενδυτές, ωστόσο τα πολλά θολά σημεία, οι γερμανικές εκλογές και η απουσία πλήρως διαρθρωμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου αναπτυξιακού προγράμματος δεν επιτρέπει την πρόκληση του απαιτούμενου θετικού σοκ στην οικονομία.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική
Agency Rating Outlook Date
TE 10 stable Apr 16 2016
S&P B- stable Jan 22 2016
Moody’s Caa3 stable Sep 25 2015
Fitch CCC n/a Aug 18 2015
S&P CCC+ stable Jul 21 2015

Διαφήμιση