Φιλιππίνες: Πεδίο μάχης με τον ISIS το Μαράουι, εκκενώνεται από πολίτες

Φιλιππίνες: Πεδίο μάχης με τον ISIS το Μαράουι, εκκενώνεται από πολίτες

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η πόλη Μαράουι των Φιλιππίνων μετά την κατάληψή της από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν μέχρι τώρα τη ζωή τους, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πόσοι μεταξύ των θυμάτων είναι πολίτες και πόσοι τζιχαντιστές. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει βομβαρδισμό της περιοχής θέλοντας να επιτύχουν καίρια πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος και να το αναγκάσουν σε υποχώρηση.

Η κατάσταση πολιορκίας διαρκεί αρκετές εβδομάδες πλέον και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή, ωστόσο δεν εισβάλλουν καθώς πολλά μέρη του Μαράουι είναι ακόμα κατοικημένα.

Εν τω μεταξύ ένοπλοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος και σε κοντινή απόσταση από την περικυκλωμένη πόλη Μαράουι στις Φιλιππίνες. Ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός και δεν λαμβάνουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού των Φιλιππίνων.

Διαφήμιση

«Υπάρχουν μερικοί Αμερικανοί στρατιώτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να παρέχουν πληροφορίες για την διαμόρφωση της επιχειρησιακής κατάστασης μάχης, στις στρατιωτικές δυνάμεις μας»

δήλωσε χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος Ρεστιτούτο Παντίλα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο στρατός στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν από τους αδελφούς Μαούτε, που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, με τους οποίους μάχεται στην πόλη Μαράουϊ, στα νότια της χώρας. Ο Μοχάμεντ Νοαίμ Μαούτε ή Αμπου Τζαντίντ συνελήφθη σε σημείο ελέγχου κοντά στην παραλιακή πόλη Καγκαγιάν ντε Όρο, λίγο μετά την αυγή σήμερα, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο.

Δύο από τα αδέρφια του Μοχάμεντ, ο Ομαρκαγιάμ κι ο Αμπντουλάχ, ηγούνται της συμμορίας των Μαούτε, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων με τον στρατό των Φιλιππίνων, στην πόλη Μαράουι, εδώ κι έναν μήνα περίπου.