Ενδείξεις συμφωνίας με λεφτά και διατυπώσεις χωρίς αριθμούς για το χρέος

Ενδείξεις συμφωνίας με λεφτά και διατυπώσεις χωρίς αριθμούς για το χρέος

Ενδείξεις επίτευξης συμφωνίας πιο κοντά στις γερμανικές θέσεις και χωρίς επαρκή προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους προσέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα από το EuroWorking Group προκύπτει επίσης βελτίωση των διατυπώσεων στην κοινή ανακοίνωση και κάποια στοιχεία για το πλαίσιο μέσα στο οποία θα εξετασθεί η αναδιάρθρωση του χρέους.

Διαφήμιση

Αν και σε αυτή τη φάση οι δηλώσεις και οι διαρροές αξιολογούνται με ιδιαίτερη επιφύλαξη καθώς είναι πιθανό να εντάσσονται στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και ποδηγέτησης της διαπραγμάτευσης, η τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών ενισχύουν την πεποίθηση κάποιου συμβιβασμού.

Από τις δηλώσεις δεν προκύπτει η τελική στάση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιστοίχως, ενώ φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) πλέον της δόσης.

Διαβάστε  Λεμέρ και Die Zeit στρώνουν έδαφος για χαλαρή εποπτεία και ελάφρυνση χρέους

Θολό παραμένει επίσης το ζήτημα της επαναφοράς της Ελλάδας στη δικαιοδοσία της Κομισιόν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, ζήτημα που θέτει μετ επιτάσεως η ελληνική κυβέρνηση.

Σημαντική πρόοδος φαίνεται ότι επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Όσον αφορά τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια καθώς γίνεται αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15, ενώ παράλληλα βελτιώνονται και οι διατυπώσεις σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου.

Διαβάστε  Τα μηνύματα της παραίτησης "ρουκέτα" του προέδρου του ΣτΕ

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέθεσε τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους για το 2018, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβουν σήμερα την τελική απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018»

επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι στο Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση για το ακριβές ύψος των χρημάτων που θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ θέλει ελάφρυνση χρέος χωρίς γερμανικό "διακόπτη"

Αισιόδοξος για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζίμιρ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Εκτιμώ ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα»

δήλωσε ο Καζίμιρ, στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Στο ίδιο πλαίσιο, ωστόσο, ανέφερε ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δηλώσεις για το ζήτημα δεν έχουν κάνει Έλληνες αξιωματούχοι.

Διαφήμιση