Ενας άνευ προηγούμενου πόλεμος εντυπώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα τελευταία 24ωρα και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει ήδη ξεκινήσει. Αν και όλες οι πλευρές επιδεικνύουν πολιτική βούληση για την επίτευξη μιας, κάποιας συμφωνίας για το χρέος που θα επιτρέψει τη σταδιακή επαναφορά της Ελλάδας στην κανονικότητα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδίδονται σε εμπρηστικές δηλώσεις διαμορφώνοντας σκηνικό για ενδεχόμενο blame game που θα ακολουθήσει ενδεχόμενη αποτυχία του Eurogroup.
Στην πραγματικότητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επιχειρεί να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά να επιβάλλει τη θεωρία του διλήμματος του φυλακισμένου στις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και Τσίπρα-Μέρκελ, απομονώνοντας έτσι τον Έλληνα πρωθυπουργό και αναγκάζοντας όλους τους παράγοντες να λάβουν τη μια λάθος απόφαση, να πιστεύσουν ότι έχουν προδοθεί και να αποδεχθούν τη συμφωνία που θα τους προσφέρει ως καλύτερη για το δικό τους συμφέρον.
Η επιτυχία της στρατηγικής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βασίζεται στη δυσπιστία μεταξύ των άλλων, έτσι ώστε είτε να διακοπούν οι επικοινωνίες, είτε να μην υπάρχει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.
Αν όμως οι εμπλεκόμενοι, μπορούσαν να επικοινωνήσουν ανοιχτά, θα έβλεπαν ότι η καλύτερη λύση είναι η μη ομολογία. Αλλά όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω δεν αποκλείεται η πιθανότητα της προδοσίας. Όμως αν οι δύο ύποπτοι έχουν ξαναέρθει αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχουν συνεννοηθεί και δεν υπάρχει περίπτωση προδοσίας, τότε δε θα μιλήσουν. Αυτή η ισορροπία λέγεται “υπό-παιγνιακή τέλεια ισορροπία Nash”.
Η βέλτιστη στρατηγική για κάποιον παίχτη είναι να κρατήσει το στόμα του κλειστό στον πρώτο γύρο και στην συνέχεια να επαναλαμβάνει αυτό που έκανε ο άλλος παίχτης στον προηγούμενο γύρο. Η στρατηγική αυτή επικράτησε ώς καλύτερη, σε round-robin διαγωνισμό επινοήθηκε απο τον Ανατόλ Ράποπορτ, αποκαλείται “μία σου, μία μου” (TIT FOR TAT) και αποδεικνύεται με γενετικούς αλγόριθμους.
Το στήσιμο
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να περιορίσει το πεδίο ελιγμών και πλεονέκτημα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ παράλληλα επιχειρεί να τον καταστήσει υπόλογο για ενδεχόμενη αποτυχία του Eurogroup, προκάλεσαν την αντίδραση του Γερανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο Τσίπρα-Τσακαλώτου θέτοντας ζητήματα εμπιστοσύνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με μπαράζ παρεμβάσεών του ξεκινώντας από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και συνεχίζοντας με άρθρα στη Le Monde και στη Die Welt επιχειρεί να επενδύσει στο κλίμα συμπάθειας απέναντι στην Ελλάδα και να παγιώσει την εικόνα του άκαμπτου και αναξιόπιστου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Χθες στο περιθώριο συνεδρίου του Bloomberg στο Βερολίνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τον πρωθυπουργό:
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο. Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους»
Ενώ συνέχισε επισημαίνοντας:
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών».
Ενεργό ρόλο σε αυτή την αντιπαράθεση έχουν τα media τα οποία αναζητούν διαρκώς λάδι για την φωτιά, σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στα παρασκήνια και η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αποτελούν τα μόνα εχέγγυα για την παραμονή όλων στο τραπέζι.
Με το κλίμα μεταξύ Μαξιμου-Σόιμπλε να είναι τεταμένο, τα media, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις κάθε ελιγμός και δήλωση μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες.
Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη διαμόρφωση πλαισίου σταθερότητας που θα επιτρέψει την επανάκαμψη της Ελλάδας στις αγορές, προσδοκία που αν διαψευστεί στο Eurogroup θα έχει δραματικές συνέπειες για την αξιοπιστία του οργάνου, το ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ενώ θα ενισχύσει τις πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι και τον Πιερ Μοσκοβισί για την ανάληψη δράσης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απευκταία για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς θα οδηγήσει σε ντε φάκτο περιορισμό του ρόλου της Γερμανίας, κάτι που επιζητεί τόσο η Γαλλία όσο και η Κομισιόν.
Συνεπώς στο χειρότερο σενάριο οι εταίροι θα δώσουν ανάσες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν θα δεχθεί τμηματική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης αλλά είναι διατεθειμένος να σπάσει τη συμφωνία για το χρέος σε δυο μέρη έτσι ώστε να υπάρξει άμεση ρευστότητα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις και οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών στόχο έχουν να περιορίσουν τις απαιτήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό μια ελαφρώς καλύτερη συμφωνία από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα είναι ευκολότερα υπερασπίσιμη.