Μπαράζ δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους επαναφέρουν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τις διαπραγματεύσεις το Brexit, το οποίο είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα εν αναμονή των εκλογών και του σχηματισμού κυβέρνησης στη Βρετανία.
Πλέον οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να ανεβάζουν την ένταση προς τη Βρετανία θέλοντας να θέσουν σε κίνηση τον μηχανισμό και να προκαλέσουν αντιδράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος αποτελεί το μήλο της έριδος στις διαπραγματεύσεις.
Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί το σύμφωνο κοινοβουλευτικής συμβίωσης των Τόρις με τους Ιρλανδούς ακροδεξιούς DUP, έτσι ώστε η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι να λάβει ψήφο ανοχής και να μπορέσει να κυβερνήσει.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Μέι διατήρησε τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Brexit, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει ίδια και η στρατηγική σκληρού Brexit, καθώς πολλοί Συντηρητικοί διαμαρτύρονται και ζητούν αποφυγή συγκρούσεων με την ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ,
ο οποίος έχει προτείνει ως σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο την προσεχή Δευτέρα.
«Η ανησυχία μου είναι ότι ο χρόνος περνά, περνά πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουμε, διότι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι εξαιρετικά περίπλοκα»,
δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής υπενθύμισε ότι οι 27 χώρες της Ενωσης είναι «έτοιμες». «Μπορούμε να αρχίσουμε τις συνομιλίες αύριο το πρωί, αυτήν την εβδομάδα, στις 19 Ιουνίου όπως είχα προτείνει», εξηγεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.
«Επιθυμώ την ταχύτερη κατά το δυνατόν έναρξη αυτής της διαπραγμάτευσης και την επιτυχή της έκβαση και για τον λόγο αυτόν χρειάζομαι μία βρετανική αντιπροσωπεία σταθερή και έναν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης σταθερό, υπεύθυνο και διαθέτοντα εντολή»,
εξηγεί ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, την ώρα που η Τερέζα Μέι θα πρέπει να συμφωνήσει με το δεξιό προτεσταντικό DUP της Βόρειας Ιρλανδίας για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
«Δεν μπορώ να ξεκινήσω να διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου, ελλείψει Βρετανού συνομιλητή στο τραπέζι»
αστειεύεται ο Μισέλ Μπαρνιέ, αρνούμενος παράλληλα να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση στην Βρετανία, όπου η πρωθυπουργός Μέι έχασε το εκλογικό της στοίχημα για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, καταλήγοντας να χάσει την πλειοψηφία του κόμματός της στο Ουεστμίνστερ.
Απαντώντας στη συνέντευξη Μπαρνιέ η Τερέζα Μέι επέμεινε ότι το χρονοδιάγραμμα για το Brexit θα τηρηθεί, η οποία συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως ανέφερε η κ. Μέι, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. «θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα».
Ο Εμμάνουελ Μακρόν επανέλαβε την ευχή του οι διαπραγματεύσεις να «ξεκινήσουν όσο το δυνατό συντομότερο».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η πόρτα είναι πάντα ανοικτή» για τη Βρετανία, για να παραμείνει στην Ε.Ε. «όσο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν έχουν ολοκληρωθεί», όμως όπως διευκρίνισε, «μόλις ξεκινήσουν, είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνουμε πίσω».
Στο θέμα παρενέβη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται λύση για τη σχεδιαζόμενη έξοδο της M. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά για όλους.
«Θέλουμε μια λύση που να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή ζημιά και στις δύο πλευρές»
δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία του στο Βερολίνο.
Πρόσθεσε δε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει σημαντικό σημείο της χρηματοπιστωτικής αγοράς για την Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.