Πόσο πιθανό είναι να αλλάξει γνώμη η Βρετανία και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πρακτικά είναι απίθανο τόσο που το σενάριο και μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς δισταγμό επιστημονικής φαντασίας. Η Βρετανική κυβέρνηση και η μείζων αντιπολίτευση έχουν δηλώσει ότι το Brexit δεν αλλάζει, ενώ οι περί του αντιθέτου φωνές στη βρετανική δημοσιογραφία και πολιτική σκηνή που ζητούσαν δεύτερο δημοψήφισμα κόπασαν και πλέον δεν ακούγονται.
Παρά το πολιτικό χάος που κατάφερε να προκαλέσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επενδύοντας στις δημοσκοπήσεις και επιδιώκοντας να κερδίσει την πολιτική κυριαρχία, στη Βρετανία κανείς -πλην του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας- δεν μιλάει για αναθεώρηση της απόφασης αποχώρησης από την ΕΕ. Η πτώση της εκλογικής απήχησης του SNP, της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζεον, είναι πάλι ενδεικτική της κοινωνικής αποδοχής των απόψεών της. όπως και της πρωτοβουλίας για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Αν μη τι άλλο οι εκλογές της Μέι πέτυχαν να σκοτώσουν τις αποσχιστικές τάσεις της Στέρτζεον και τις φωνές για αναθεώρηση του Δημοψηφίσματος του Brexit, στο εσωτερικό.
Τούτων δοθέντων, περαιτέρω διερεύνησης χρήζουν οι δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του Εμμάνουελ Μακρόν για το ενδεχόμενο επιστροφής του Ηνωμένου Βασιλείυο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν πρόκειται για τυχαίες προσωπικότητες, ούτε τυχαίες δηλώσεις και σίγουρα όχι σε τυχαία χρονική περίοδο.
Η Βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξουμε το Brexit. Εμείς εκλαμβάνουμε την απόφαση αυτή ως ζήτημα σεβασμού. Αν όμως θέλουν να αλλάξουν την απόφασή τους, φυσικά και θα βρουν ανοιχτές πόρτες.
δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg News.
Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε δηλώνοντας:
Η πόρτα είναι προφανώς ακόμα ανοιχτή. Όσο οι διαδικασίες εξόδου δεν έχουν ολοκληρωθεί, είναι εφικτή η αναθεώρησή της απόφασης.
δήλωσε ο Εμμάνουελ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Τερέζα Μέι στο Παρίσι, μετά τις βρετανικές εκλογές.
Τη συζήτηση σκότωσε βέβαια αμέσως η Τερέζα Μέι δηλώνοντας ότι:
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα
για να συμπληρώσει μερικές ώρες αργότερα ο ευρώφιλος και ιδιαίτερα επιφανής Βρετανός πολιτικός Κένεθ Κλάρκ:
Είμαστε προορισμένοι να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ωστόσο η συζήτηση αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης της απειλής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως διαπραγματευτικού όπλου, ακόμα την ενεργοποίηση του άρθρου 50, μόνο και μόνο για να ανακληθεί στη συνέχεια.