Αντίποινα από το Κατάρ: Διακόπτει την παραγωγή ηλίου, σοκ στις αγορές

Αντίποινα από το Κατάρ: Διακόπτει την παραγωγή ηλίου, σοκ στις αγορές

Κίνηση με στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια αγορά ηλίου πραγματοποίησε το Κατάρ διακόπτοντας τη λειτουργία δυο εργοστασίων που καλύπτουν το 25% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι μονάδες ηλίου που λειτουργούσε η RasGas, θυγατρική της κρατικής Qatar Petroleum, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Η απόφαση για διακοπή της λειτουργίας είναι απάντηση στις κυρώσεις της Σαουδικής Αραβίας καθώς παρεμποδίζονται οι χερσαίες εξαγωγές φυσικού αερίου.

Διαβάστε  Νέα έκθεση κατά FF Group ετοιμάζει η QCM

Τα δύο εργοστάσια έχουν συνδυασμένη ετήσια παραγωγική ικανότητα περίπου 2 δισεκατομμυρίων τυποποιημένων κυβικών ποδιών υγρού ηλίου και μπορούν να καλύψουν περίπου το 25% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης για φυσικό αέριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της RasGas.

Μεταξύ των χρήσεών του, το ήλιο χρησιμοποιείται για να ψύχει υπεραγώγιμους μαγνήτες σε ανιχνευτές ιατρικής μαγνητικής τομογραφίας (MRI), ως αέριο ανύψωσης σε μπαλόνια και αερόπλοια, ως αέριο που κατάδυση βαθέων υδάτων και για να ψύχει δορυφορικά όργανα.

Διαβάστε  Νέα σφαλιάρα στην τούρκικη λίρα από τον PMI

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν έκοψαν διπλωματικούς και μεταφορικούς δεσμούς με το Κατάρ.