Στις εξελίξεις στην αραβική χερσόνησο επιχειρεί να παρέμβει και η Βρετανία καλώντας τα κράτη που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο Κατάρ να τις άρουν και να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Μεγάλης Βρετανίας προέτρεψε τα κράτη του Αραβοπερσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και να βρουν άμεση λύση στη διπλωματική κρίση μέσω διαμεσολάβησης.
Ανάλογη παρέμβαση είχε κάνει και η Γερμανία δια στόματος του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκαμρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε εγκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση εμπρηστικής πολιτικής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις τους με το Κατάρ πριν από μία εβδομάδα, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Τα μέτρα που επέβαλαν προκάλεσαν δυσχέρειες στις εισαγωγές τροφίμων και άλλων ειδών και ώθησαν πολλές ξένες τράπεζες να μειώσουν τη δραστηριότητά τους στο Κατάρ.
«Ανησυχώ επίσης για ορισμένες από τις σθεναρές ενέργειες τις οποίες έκαναν η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν εναντίον ενός σημαντικού εταίρου», τόνισε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.
Ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα προέτρεπε τα κράτη του Κόλπου να «άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ».
«Καλώ όλα τα κράτη να κάνουν άμεσα βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης μέσω διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των ΗΑΕ εντός της εβδομάδας.