Ενδείξεις ότι μπορεί να είναι έτοιμη να δεχθεί έναν συμβιβασμό για το χρέος έχει αρχίσει να εμφανίζει το Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών. Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει όμως να έχει ως πυλώνες την επιστροφή της Ελλάδας στην εποπτεία της Κομισιόν μετά το 2018 και την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ και υπολογίζονται στα 3,5 δισ.
Σενάρια συμβιβασμού διαρρέονται επ αφορμής της σύσκεψης των 53+ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και λόγω της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Μπρούνο Λε Μερ έδωσαν την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή και κοντά, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν την απόσταση. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προωθεί μια συμβιβαστική πλατφόρμα λύσης η αποδοχή της οποία από το Βερολίνο και το ΔΝΤ δεν είναι διασφαλισμένη.
Συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα θα βρουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ στο Eurogroup της Πέμπτης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης και μεταθέτοντας για αργότερα το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. «Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που πρότεινε η Λαγκάρντ» είπε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στις προετοιμασίες για το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
«Θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ μόλις έχουμε περισσότερη σαφήνεια για το χρέος, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί πότε ακριβώς θα γίνει αυτός» δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.
Όπως είπαν, αν επιτευχθεί ο αναμενόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει από τον ESM κεφάλαια 7,4-8 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους του επόμενου μήνα, ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει πρόσθετη ρευστότητα από τη μεταβίβαση εσόδων που έχει παρακρατήσει η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα της τάξης των 3,5 δισ.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης από τώρα, καθώς η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την εκταμίευση κεφαλαίων έως ότου η ευρωζώνη αποσαφηνίσει το είδος της ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα.
Άλλο ένα σημάδι της προθυμίας του Ταμείου θα βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας είναι και το γεγονός ότι η ίδια η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου αλλά και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν θα συμμετέχουν στο Eurogroup.