Συμβιβαστική-γαλλική πρόταση που περιλαμβάνει αναπτυξιακή ρήτρα και reprofiling του χρέους με ημι-αυτόματο μηχανισμό και παράλληλες ελληνικές δράσεις -υπό προϋποθέσεις- φέρνει στις βαλίτσες του στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ. Στόχος είναι η προώθηση μιας πλατφόρμας διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ελλάδας η οποία θα επιτυγχάνει με προοδευτικό χρόνο το συνδυασμό μέτρων από ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς καλύπτοντας κατ αυτό τον τρόπο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αλλά και του Βερολίνου που θέλει να διατηρήσει με κάποιο τρόπο την Ελλάδα σε κατάσταση επιτροπείας και μετά το 2018.
Με μια διατύπωση που μελετάται αλλά θα αποτελέσει συνώνυμο του “incetivise” η Γαλλία προωθεί παραλλαγή πρότασης που είχε στο παρελθόν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα πλαίσιο μείωσης χρέους με αναπτυξιακή ρήτρα και ημιαυτόματη σκανδάλη ενεργοποίησης αλλά και fail safe μηχανισμό που θα διασφαλίζει δράσεις και από την ελληνική πλευρά που θα στοχεύουν αποκλειστικά στη μείωση του χρέους.
Τμήματα της γαλλικής πρότασης έχουν διατυπώσει σε working paper για το ινστιτούτο Peterson δυο Γερμανοί οικονομολόγοι, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται για το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Στόχος της πρότασης είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο διασφάλισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος και μετά το 2018 έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η εξυπηρετισιμότητα του δημοσίου χρέους κάτω από όλα τα πιθανά σενάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται σχέδιο ταυτόχρονης εφαρμογής μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους από τους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι δεσμευτεί σε ένα νέο πακέτο αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα υλοποιούνται παράλληλα με ευρωπαϊκές δράσεις μείωσης του χρέους και ενδεχομένως να χαρακτηριστούν και ως προαπαιτούμενες.
Με αυτό το σχέδιο ανά χείρας και το μήνυμα του Εμμάνουελ Μακρόν για πολιτική κατευνασμού απέναντι στο Βερολίνο, συναντά ο Μπρούνο Λε Μερ τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε δυο διαφορετικές συναντήσεις.
Διαβάστε επίσης: Ο όχι και τόσο τυχαίος περίπατος του ESM
Παράλληλα ο Λε Μερ είναι έτοιμος να προσφέρει και τα “γλυκαντικά” που φέρεται να ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω πρόσφατης ομιλίας του, έτσι όπως ερμηνεύθηκε από τα γερμανικά media. Πρόκειται για μια πρόταση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιστάθμισης των μέτρων για το χρέος με αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στο ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μπρούνο Λε Μερ
Ο Μπρούνο Λε Μέρ θα μεταβεί αρχικά, στις 12.15 στο Υπουργείο Οικονομικών όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του και ακολούθως, στις 13.30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Λε Μερ αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, στόχος του κ. Λε Μερ είναι μια λύση για την αποδέσμευση της δόσης ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 7,4 δισ. ευρώ που λήγουν τον επόμενο μήνα, αλλά και συμφωνία «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους».
Η γαλλική πρόταση συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης με το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους. Στην περίπτωση, δηλαδή, που η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια του ΔΝΤ, τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην συγκεκριμένη πρόταση την Παρασκευή στη Βουλή λέγοντας απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης:«θα ήθελα να ήξερα τι θα πείτε αν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι καλύτερη. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη. Θα δείτε ότι στην απόφαση του επόμενου Eurogroup θα υπάρχουν θέματα για την Ανάπτυξη και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα και ίσως κάποιο μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα. Περιμένετε λοιπόν να δείτε» τόνισε, υπονοώντας ένα σχέδιο για την διάθεση αναπτυξιακών πόρων στη χώρα μας, μέσω υφιστάμενων ή νέων προγραμμάτων τύπου «πακέτο Γιούνκερ» (ή Μεσογειακών Προγραμμάτων όπως εκείνα του ’80.