Ανασχηματισμό… στον αέρα έκανε η Μέι

Ανασχηματισμό… στον αέρα έκανε η Μέι

Με μίνι ανασχηματισμό επιχειρώντας να ισορροπήσει στο λεπτό στρώμα πάγου που διαμόρφωσαν ως πολιτικό σκηνικό οι πρόωρες εκλογές ξεκίνησε η Τερέζα Μέι, ενώ οι διαπραγματεύσεις για στήριξη με τους Ιρλανδούς ακροδεξιούς δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμα.

Διαφήμιση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ανασχηματισμό κυβέρνησής της επιφέροντας μικρές αλλαγές ενώ η θέση της έχει εξασθενίσει μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου. Ωστόσο είναι ακόμη αβέβαιο αν η νέα κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς επί τάπητος παραμένει το σενάριο νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ο Ντάμιαν Γκριν, πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, προήχθη στο αξίωμα του πρώτου υπουργού, με αρμοδιότητες που αντιστοιχούν σε εκείνες ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομίας Ντέιβιντ Γκακ αντικαθιστά τον Ντάμιαν Γκριν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Ντέιβιντ Λίντινγκτον αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης. Αντικαθιστά τη Λιζ Τρας, η οποία είχε επικριθεί για το έργο της και η οποία ορίστηκε από την Τερέζα Μέι υφυπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε  "Επιχείρηση Πούτιν" για να στριμώξουν τον Κόρμπιν

Αυτός ο περιορισμένος ανασχηματισμός θεωρείται πως αντανακλά την εξασθενημένη θέση της Τερέζα Μέι μετά τις βουλευτικές εκλογές τις οποίες προκάλεσε όταν προηγείτο στις δημοσκοπήσεις και στις οποίες έχασε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθετε στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τερέζα Μέι καρατόμησε τους δυο βασικούς της συμβούλους χρεώνοντάς τους το εκλογικό βατερλό και υπακούοντας στις πιέσεις στελεχών του κόμματός της.

Διαβάστε  Αυτή είναι η μαύρη λίστα των θυμάτων από βομβαρδισμούς

Η Τερέζα Μέι διατήρησε τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Υγείας παρά τις κριτικές τις οποίες είχε δεχθεί για τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Λίαμ Φοξ παραμένει υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια στιγμή όπου η χώρα είναι σε αναζήτηση νέων εταίρων εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Διαβάστε  Brexit: Σε διάσταση μέχρι το 2020, μετά το διαζύγιο

Στη θέση του παρέμεινε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, τον οποίο προεκλογικά κάποιες φήμες έφεραν να αποχωρεί από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών διατήρησε ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει υπουργός Εξωτερικών και ο Ντέιβιντ Ντέιβις διατηρεί τη θέση του ως υπουργός αρμόδιος για το Brexit. Η Άμπερ Ραντ παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Μάικλ Φάλον στο υπουργείο Άμυνας.

Διαφήμιση