Το Πουέρτο Ρίκο πουλάει την ανεξαρτησία του για να ξεχρεώσει

Το Πουέρτο Ρίκο πουλάει την ανεξαρτησία του για να ξεχρεώσει

Δημοψήφισμα για την προσάρτηση του στις ΗΠΑ διεξάγει το Πουέρτο Ρίκο στη σκιά οικονομικής κρίσης που έχουν προκαλέσει τα δυσβάσταχτα χρέη στα οποία η κυβέρνηση της χώρας έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Σήμερα το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί αμερικανικό έδαφος και οι πολίτες του έχουν αμερικανικό διαβατήριο, ωστόσο δεν είναι αποτελεί πολιτεία των ΗΠΑ, έχοντας επί δεκαετίες παλέψει για την ανεξαρτησία του. Οι πολίτες του Πουέρτο Ρίκο δεν ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές, ενώ εκπροσωπείται στη γερουσία των ΗΠΑ χωρίς όμως οι εκπρόσωποί του να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι ΗΠΑ διέσωσαν με bail-out το Πουέρτο Ρίκο πριν από περίπου ένα χρόνο επιβάλλοντας στη νήσο Μνημόνιο και επιτροπεία, σύστημα που δεν απέδωσε όμως με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Ενδεχόμενη ένταξη του Πουέρτο Ρίκο ως ισότιμη πολιτεία των ΗΠΑ θα του δώσει τη δυνατότητα να κηρύξει χρεοκοπία και να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να αναλάβει τα χρέη.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο διεξάγει τώρα το πέμπτο Δημοψήφισμα για προσάρτηση ως ομότιμης πολιτείας στις ΗΠΑ. Ωστόσο ακόμα κι αν οι πολίτες του Πουέρτο Ρίκο ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αντίστοιχο ψήφισμα από την αμερικανική γερουσία. Στην Ουάσιγκτον, τα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικανούς, σώματα της Βουλής και του Κογκρέσου δεν φαίνονται διατεθειμένα να αποδεχθούν την αλλαγή του status quo, κυρίως γιατί οι Πορτορικάνοι θεωρούνται εν δυνάμει ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.

Διαβάστε  Το FBI συνέλαβε Αμερικανό που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση την ημέρα Ανεξαρτησίας


Το προφίλ και το καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο

Το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μη ενοποιημένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα από τα φτωχότερα νησιά της Καραϊβικής, αν και τώρα έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιοχή. Οι Πορτορικάνοι θεωρούνται πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και η επικράτεια λαμβάνει κεφάλαια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας είναι η φαρμακευτική βιομηχανία που κατευθύνεται προς τις εξαγωγές, ακολουθούμενη από τον τουρισμό. Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας στερείται του δυναμισμού. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλό και το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού είναι εξαιρετικά χαμηλό.

[graphiq id=”64WoAKjegwB” title=”Πουέρτο Ρίκο: Προφίλ” width=”700" height=”535" url=”https://sw.graphiq.com/w/64WoAKjegwB” frozen=”true”]

Διαφήμιση