Μεγάλη Βρετανία: Επώδυνος ο τοκετός της συμφωνίας Συντηρητικών-DUP για στήριξη της Μέι

Μεγάλη Βρετανία: Επώδυνος ο τοκετός της συμφωνίας Συντηρητικών-DUP για στήριξη της Μέι

Δυσκολότερή απ όσο είχε προβλέψει η Τερέζα Μέι είναι η συμφωνία με των Συντηρητικών με τους Ιρλανδούς ακροδεξιούς-προτεστάντες του DUP για στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς σε ανακοίνωσή τους το βράδυ του Σαββάτου τα δυο κόμματα εξέπεμψαν αισθητά διαφοροποιημένο σήμα από αυτό της πρωθυπουργού.

Διαφήμιση

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει μετατρέψει το ιρλανδικό ακροδεξιό κόμμα DUP σε καταλύτη της πολιτικής σταθερότητας στη Βρετανία με αποτέλεσμα οι Τόρις -που θέλουν να αποφύγουν νέα προσφυγή στις κάλπες- να διαπραγματεύονται την a la carte στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας που θα σχηματίσει η Τερέζα Μέι.

Διαβάστε  Αυτή είναι η μαύρη λίστα των θυμάτων από βομβαρδισμούς

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι τώρα περισσότερο ευάλωτη και εξαρτημένη από τον κομματικό μηχανισμό καθώς μπορεί να κέρδισε 5% σε ψήφους, έχασε όμως τόσο το προσωπικό στοίχημα της πολιτικής ηγεμονίας όσο και την κατοχυρωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με την πλάτη στον τοίχο και προσπαθώντας να αποφύγει έμπρακτη εσωτερική αμφισβήτηση η Μέι καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες τους δυο κορυφαίους συμβούλους της, χρεώνοντάς τους το εκλογικό Βατερλώ.

Διαβάστε  Αιμορραγεί η κυβέρνηση Μέι, παραιτήθηκε και η υπουργός Εσωτερικών

Η συνεργασία των Συντηρητικών με τους Ιρλανδούς ακροδεξιούς αποδεικνύεται αρκετά δυσκολότερη απ’ όσο είχε αφήσει να διαφανεί η Τερέζα Μέι μετά την αποδοχή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, όταν είχε δηλώσει ότι υπάρχει κατ αρχήν συμφωνία με το DUP.

Σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ το Ιρλανδικό ακροδεξιό-προτεσταντικό κόμμα DUP έκανε λόγο για θετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ τον τόνο τηςάλλαξε και η Ντάουνινγκ Στρητ επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα “όπως και όταν” αυτές ολοκληρωθούν.

Διαφήμιση