Η υψηλή αποχή που έφτασε το 50%, η διαίρεση της γαλλικής Αριστεράς και η διάλυση των Σοσιαλιστών φαίνεται ότι δίνουν στον Εμμάνουελ Μακρόν την πολιτική κυριαρχία που χρειάζεται στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, για να μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς “πατερίτσες”, με περιορισμένες εξαρτήσεις και εντολή για δυναμικές μεταρρυθμίσεις. Αν αυτά είναι αρκετά για την αλλαγή σελίδας στη γαλλική οικονομική και πολιτική σκηνή είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει άμεσα ο Γάλλος πρόεδρος αν και ο ίδιος έχει μια πενταετή θητεία μπροστά του και η Βουλή που θα προκύψει από τον δεύτερο γύρο των εκλογών μια τετραετία.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο σχηματισμός του Μακρόν La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του του κεντρώου MODEM κέρδισαν το 32,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI) ακολούθησαν με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.
Οι χαμηλοί τόνοι που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών που ακολούθησαν τις προεδρικές με διαφορά ενός μήνα, η προσέλκυση προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους στο νέο κόμμα La Republique En Marche (REM), σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των Σοσιαλιστών, την έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος των Ρεπουμπλικάνων και την πολυδιάσπαση της Αριστεράς βοήθησαν στην εύκολη επικράτηση του Εμμάνουελ Μακρόν.
Η έλλειψη επιθετικών παρεμβάσεων και η επιλογή σύγκρουσης με τον Ντόναλντ Τραμπ, η σθεναρή ψυχρότητα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και η διάθεση συνεργασίας με την Άγκελα Μέρκελ ήταν τα βασικά πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, ο νέος Γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστεί τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα στην ιστορία του, κερδίζοντας 15 έως 40 έδρες, ενώ ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση. Το αμέσως χειρότερο αποτέλεσμα ήταν 57 έδρες το 1993.
Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, αναμένεται να εκλέξει 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI. Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.
Tο Εθνικό Μέτωπο (FN), της Μαρίν Λε Πεν, έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.
Έπειτα από μια υποτονική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας το REM αύξησε σαφώς την απόσταση από τους αντιπάλους του, η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).