Ελεύθερος ο γιος του Καντάφι από τους αντάρτες, τον ψάχνει η Χάγη για εγκλήματα πολέμου

Ελεύθερος ο γιος του Καντάφι από τους αντάρτες, τον ψάχνει η Χάγη για εγκλήματα πολέμου

Ελεύθερος αφέθηκε από ο γιος προοριζόμενος για διάδοχος του Καντάφι από τους αντάρτες που τον κρατούσαν επί έξι χρόνια, ωστόσο ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ αντιμετωπίζει εντάλματα σύλληψης από τη Λιβυκή κυβέρνηση και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαφήμιση

Η “Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ-Σαντίκ”, μία από τις ένοπλες οργανώσεις που ελέγχουν την πόλη Ζέντεν (170 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης), δήλωσε πως ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ απελευθερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, “που αντιστοιχεί στη 14η του μήνα του ραμαζανιού”, εφαρμόζοντας έναν νόμο περί αμνηστείας που ενέκρινε το κοινοβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
“Αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Μουάμαρ Καντάφι. Στο εξής είναι ελεύθερος και εγκατέλειψε την πόλη Ζέντεν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ταξιαρχία.

Διαβάστε  Ηλεκτρική ενέργεια: Μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει στο σκοτάδι

Εναντίον του γιου του πρώην δικτάτορα της Λιβύης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που τον καταζητεί σε σχέση με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των οκτώ μηνών της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση και στον θάνατο του πατέρα του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Διαβάστε  Ο Μυτιληναίος δίνει εκτός δικτύου ενέργεια σε τέσσερα πανεπιστήμια της Νιγηρίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούλιο του 2015 από δικαστήριο στην Τρίπολη για τον ρόλο του στη φονική καταστολή της εξέγερσης του 2011.

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική αρκετά χρόνια μετά την εξέγερση και ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι καθώς δύο -τουλάχιστον- αντίπαλες αρχές διεκδικούν την εξουσία, υποστηριζόμενες από συμμαχίες διαφόρων πολιτοφυλακών. Διυλιστήρια, πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, ενώ οι προσπάθειες της Δύσης να σταθεροποιήσει τη χώρα αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Διαβάστε  Ποινική δίωξη για διαφθορά σε εξοπλιστικά στον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής

Διαφήμιση