Οι συντηρητικοί, της Τερέζα Μέι, επικρατούν στις Βρετανικές εκλογές χάνοντας όμως την αυτοδυναμία, ενώ ενισχύονται σημαντικά και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν. Από τα exit polls φάνηκε ότι οι Torries, κατακτούν 316 έδρες ενώ απαιτούνται 326, χάνοντας τις 330 που κατείχαν στην προηγούμενη βουλή και τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν μόνοι, γεγονός που ανοίγει νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας.
Ενημερώθηκε: 2017-06-09, 10:52:53 AM
Με βουτιά αντέδρασε η στερλίνα στην ανακοίνωση των exit polls καθώς η πολιτική αβεβαιότητα θα ενισχύσει τις προστριβές και θα θολώσει τα νερά περιπλέκοντας περαιτέρω το ήδη προβληματικό σκηνικό του Brexit, με τον επίτροπο Έτινγκερ να υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως όπως προβλέπονταν.
Με κατοχυρωμένες 643 από τις 650 έδρες οι Συντηρητικοί χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως προέβλεπαν τα exit polls, οι εργατικοί να ενισχύονται, το UKIP εκτός Βουλής. Αρνητικό είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που χάνει έδρες και επιρροή στο Westminster.
Το αποτέλεσμα θέτει υπό αμφισβήτηση της Μέι, με τον Τζέριμι Κόρμπιν να ζητά από τα exit polls την παραίτησή της, ενώ ενισχύει τη θέση του ηγέτη των Εργατικών μέσα στο κόμμα του, ο οποίος αμφισβητούνταν από βουλευτές που πρόσκειται στον Τόνι Μπλερ.
Το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία καθίσταται ιδιαιτέρως ασταθές καθώς η σύσταση νέας κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, όπως και η κατάρτιση νομοσχεδίων που θα αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Το διακύβευμα των εκλογών
Η Τερέζα Μέι επιχείρησε έναν άνευ προηγουμένου πολιτικό αιφνιδιασμό θέλοντας να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Συντηρητικών και να μπορέσει χωρίς εξαρτήσεις να εφαρμόσει τη στρατηγική της για σκληρό Brexit.
Η βρετανική στάση απέναντι στην ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και η τρομοκρατία αποτέλεσαν τα μείζονα ζητήματα της εκλογικής αντιπαράθεσης με τους Τόρις να επενδύουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά του πληθυσμού και στον φόβο για την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ οι Εργατικοί βρήκαν επαφή με τη νεολαία και τα κινήματα.
Χθες, τελευταία ημέρα της εκστρατείας, η Μέι επένδυσε το προεκλογικό σύνθημα «Ισχυρή και σταθερή» με την υπόσχεση αναθεώρησης της νομοθεσίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια δήλωση που ξεσήκωσε ορυμαγδό κατακραυγής από νομικούς, σχολιαστές και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μέι είπε: «Αν η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάς εμποδίζει να το κάνουμε (να απαντήσουμε στην τρομοκρατική απειλή), τότε θα αλλάξουμε τη νομοθεσία».
Δεν θα νικήσουμε τους τρομοκράτες καταργώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία μας, απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Στρέφοντας τη συζήτηση και καταγγέλλοντας τη λιτότητα που επέβαλε η συντηρητική κυβέρνηση, ο Κόρμπιν είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις περικοπές στη χρηματοδότηση της αστυνομίας, τις οποίες ως υπουργός επέβαλε η Τερέζα Μέι.
[infogram id=”british_elections_2017″ prefix=”hAx” format=”interactive” title=”British Elections 2017″]
Τα exit polls
Σύμφωνα με τα exit polls της Ipsos/Reuetrs που επικαλείται το BBC ακολουθούν οι Εργατικοί (ενισχύοντας κατά 34 έδρες την κοινοβουλευτική τους δύναμη) και οι Φιλελεύθεροι, ενώ εκτός βουλής μένει το UKIP που ηγήθηκε της καμπάνιας για το Brexit.
Από τα exit polls προκύπτει αποδυνάμωση της Τερέζα Μέι και των Συντηρητικών αν και και προκάλεσαν τις προωρες εκλογές θέλοντας να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους ώστε να οδηγήσουν χωρίς αντιδράσεις τη Βρετανία σε σκληρό Brexit. Από την άλλη πλευρά ενισχυμένος βγαίνει ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αντιμετώπιζε κύμα αμφισβήτησης μέσα στο κόμμα του από στελέχη που πρόσκεινται στον Τόνι Μπλερ.
Πανωλεθρία υπέστη το ευρωφοβικό-εθνικιστικό UKIP, που υπό τον πρώην πρόεδρό του, Νάιτζελ Φάρατζ, ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit, έχοντας κερδίσει στις εκλογές του 2015 μια έδρα στη Βουλή και μένοντας εκτός τώρα.
Την παραίτηση της Μέι ζήτησε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν ενίσχυσε την πλειοψηφία της αλλά έχασε έδαφος και συνεπώς τη νομιμοποίησή της.
Στα exit polls συμμετείχαν συνολικά 30,450 άτομα καθώς εξέρχονταν από 144 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου.