Κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή από το DUP σχηματίζει η Μέι

Κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή από το DUP σχηματίζει η Μέι

Έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από το Democratic Union Party (Ιρλανδική Δεξιά) είναι η Τερέζα Μέι, ενώ όπως δήλωσε σκοπός της νέας κυβέρνησης θα είναι η πλοήγηση της χώρας στη διαδικασία του Brexit.

Το εκλογικό αποτέλεσμα απείχε πολύ από τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Συντηρητικούς και την Τερέζα Μέι προσωπικά, καθώς όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της πολιτικής κυριαρχίας αλλά απώλεσαν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 330 εδρών που είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2015. Στις εκλογές παρότι ενισχύθηκε το ποσοστό των συντηρητικών κατά 5,5% συνολικά καταλαμβάνουν 12 λιγότερες έδρες, ήτοι 318 που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν πλειοψηφία για 8 έδρες.

Για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση η Μέι χρειάζεται πλέον στήριξη από μικρότερο κόμμα που βρήκε στο DUP που διαθέτει 10 έδρες στο Κοινοβούλιο και το οποίο θα της παράσχει ψήφο ανοχής, διαθέτοντας πλέον οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πιο αδύναμη από αυτή που απολάμβανε πριν τις εκλογές.

Διαβάστε  Αιμορραγεί η κυβέρνηση Μέι, παραιτήθηκε και η υπουργός Εσωτερικών

Συνεπώς πολιτικά και κοινοβουλευτικά η Μέι θα ισορροπεί σε λεπτό στρώμα πάγου ενώ θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί για το Brexit και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για τη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που ανησυχεί επενδυτές και κοινωνία.

Στόχος της Μέι είναι ο ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης ώστε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να αντιμετωπίσει τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ίδια. Όπως δήλωσε θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Διαβάστε  "Επιχείρηση Πούτιν" για να στριμώξουν τον Κόρμπιν

Θετικά αντιδρά το Χρηματιστήριο του Λονδίνου με τον FTSE-100 να καταγράφει κέρδη 0,8%, υποβοηθούμενος από τη βουτιά της λίρας στα χαμηλά διμήνου έναντι του δολαρίου, λόγω της έλλειψης ορατότητας γύρω από την στρατηγική του Brexit.

Ποιός είναι ο κυβερνητικός εταίρος της Μέι

Το DUP είναι το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας και έχει ιστορικά ισχυρούς δεσμούς με την Προτεσταντική Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει προσπάθειες για διεύρυνση της δεξαμενής ψηφοφόρων απευθυνόμενο κυρίως σε συντηρητικούς, έξω από τους κόλπους της Προτεσταντικής Εκκλησίας.

Διαβάστε  Στριμώχνουν τον Ζάκερμπεργκ οι Βρετανοί, απειλούν με κυρώσεις αν δεν καταθέσει

Το DUP αυτή τη στιγμή διαθέτει 10 έδρες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, 28 στη Βουλή της Βορείου Ιρλανδίας και μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαφήμιση