Κυοφορείται ένταση στην Ισπανία: Νέο Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας επιχειρεί η Καταλονία

Κυοφορείται ένταση στην Ισπανία: Νέο Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας επιχειρεί η Καταλονία

Τη Διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας προκήρυξε για την 1η Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, αγνοώντας τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου που το έχουν χαρακτηρίσει παράνομο,

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση που ανεβάζει την ένταση στην Ισπανία και ακολουθεί τον οικειοθελή αφοπλισμό της βασκικής τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA πριν από δυο μήνες. Η απόφαση για δημοψήφισμα ελήφθη από το τοπικό Κοινοβούλιο και συναντά την αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και τις απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε  Καταδικάστηκε για διαφθορά το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

Η επιλογή της ανακοίνωσης ημερομηνίας δείχνει ξεκάθαρη διάθεση κλιμάκωσης της έντασης στις ήδη τεταμένες σχέσεις της κυβέρνησης της Καταλονίας με την Ισπανία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε βίαιες συγκρούσεις.

Διαφήμιση

Η ερώτηση που θα τεθεί στους πολίτες θα είναι: «Θέλετε η Καταλονία να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».

Διαβάστε  Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας απέρριψε την ανακοίνωση ως κούφια απειλή, λέγοντας: «Μπορούν να ανακοινώσουν δημοψήφισμα όσες φορές θέλουν, αλλά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί».

Διαφήμιση