Ξεκάθαρο γίνεται το σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί σε πολιτικό διεθνές επίπεδο ενόψει του Eurogroup με στόχο τη διαίρεση της αξιολόγησης και του χρέους και την παραπομπή των ανοιχτών κεφαλαίων σε δεύτερη και τρίτη φάση, τροποποιώντας την αρχική συνεννόηση και τις ενδιάμεσες αποφάσεις για συμφωνία-πακέτο. Αν και μέχρι στιγμής φαίνεται να δημιουργουνται προϋποθέσεις συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, ενώ συναινετικός έχει εμφανιστεί και ο Αλέξης Τσίπρας, στάση όμως που δεν έχει υιοθετήσει -τουλάχιστον δημοσίως- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το σύνολο των σεναρίων που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνουν στη λύση για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ παραγνωρίζοντας το ζήτημα της εξόδου από το Μνημόνιο στο τέλος του 2018, ζήτημα που επίσης επιχειρείται να παραπεμφθεί σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης. Τη λογική αυτή έχει κατ επανάληψη επισημάνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι “κάποιοι μετακινούν διαρκώς το τέρμα”.
Το Crisis Monitor εκτιμά ότι:
δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο είναι πολύ βαρύ το κόστος μιας ακόμα δημόσιας διαφωνίας, πλαίσιο που σπρώχνει στην κατεύθυνση μιας “συμφωνικής διαφωνίας” με στόχο να προκληθεί Σύνοδος Κορυφής που θα επικυρώσει αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος και θα δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να αποδεχθεί μια όχι ολοκληρωμένη λύση.
Διαβάστε επίσης: Προετοιμάζουν συμφωνική διαφωνία στο Eurogroup
Με δηλώσεις του ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, έθεσε ψηλά τον πήχη δηλώνοντας ότι υπάρχει 95% πιθανότητα για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στη βάση μάλιστα της ήδη προταθείσας από τη Γερμανία -μέσω Ντάισελμπλουμ- ρύθμισης.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτή την πρόταση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος Τζέρι Ράις, με συμφωνία επί της αρχής και χωρίς την εκταμίευση δόσεων πριν τον προσδιορισμό μέτρων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και την εκπόνηση κοινής έκθεσης (DSA).
Χώρο πολιτικών ελιγμών για την επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να έχει δημιουργήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ερμηνείες που δίνουν σε πρόσφατες δηλώσεις του γερμανικά media, σύμφωνα με τα οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο συμφωνίας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου dpa ο Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή του ομιλία εκτίμησε ότι το θέμα του χρέους μπορεί να λυθεί με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις. Το dpa, επικαλείται αναλυτές που αξιολογούν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ως «μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί λύση που δεν προβλέπει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».