Ως μια ακόμη απόπειρα διαμεσολάβησης αντιλαμβάνονται το επερχόμενο Eurogroup ΔΝΤ και Βερολίνο ισχυροποιώντας τις θέσεις τους με νέες συμμαχίες, συναινέσεις και εκθέσεις, ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να μη χάσει το στόχο και να μην εμπλακεί σε νέο κύκλο ατέρμονων συζητήσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα το διαχωρισμό της αξιολόγησης και της δόσης από τη συμφωνία για το χρέος.
Σενάρια για τη διαχείριση του χρέους αναμένεται να επανέλθουν στο τραπέζι του EuroWorking group, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διάθεση για εκτεταμένη συζήτηση παρά τις πολιτικές πιέσεις. Η σημερινή, εξ αναβολής, συνεδρίαση της ομάδας εργασίας τεχνοκρατών στόχο έχει να μεταφέρει στους πολιτικούς προϊσταμένους τις θέσεις των στρατοπέδων ενόψει του Eurogroup, καθώς θα είναι στην ουσία η πρώτη ανοιχτή ανταλλαγή θέσεων και απόψεων σε επίσημο-παρασκηνιακό επίπεδο μετά το τελευταίο Eurogroup.
Παρά τις έντονες πολιτικές πιέσεις για επιτάχυνση των συζητήσεων, υποχωρήσεις και εξεύρεση οριστικής λύσης στο επερχόμενο Eurogroup, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Υπάρχει όμως ομοθυμία στην κατεύθυνση της αποφυγής μιας μετωπικής σύγκρουσης που θα δώσει την αίσθηση ότι το διευθυντήριο των Βρυξελλών και το Βερολίνο είναι σε δυσαρμονία τόσο μεταξύ τους όσο και με το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα στρέψει την προσοχή των αγορών ξανά στην ΕΕ και στο χάσμα δίνοντας περιθώρια στην ΕΚΤ να επιμείνει για περισσότερο στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Η εκτίμηση του Crisis Monitor
Στο φως αυτών των δεδομένων οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ζητήσει από τους βοηθούς τους να προλειάνουν το έδαφος για μια αρμονική-προοδευτική διαφωνία στο Eurogroup, έτσι ώστε να καταγραφεί η μεταξύ τους απόσταση αλλά όχι με εκρηκτικό τρόπο.
Τεχνικά θα ελεγχθεί εκ νέου η πρόοδος για τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς μέχρι χθες υπήρχαν ακόμη εκκρεμότητες, ενώ έχει δοθεί η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup η Ελλάδα θα έχει πράξει τα δέοντα.
Το Βερολίνο επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι το “τυρί” της εκταμίευσης της δόσης, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ήδη λεφτά από τη… ρεζέρβα του πλεονάσματος του 2016. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει τέτοια συζήτηση στη βάση του διαχωρισμού της δεύτερης αξιολόγησης από τις συζητήσεις για το χρέος.
Αντιπρόταση αναμένεται να κατατεθεί που θα προβλέπει την ανεξάρτητη επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα εφόσον η χώρα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και οι εταίροι θέλουν να επιδείξουν καλή θέληση, σχέδιο το οποίο όμως θα έχει “ουρές” τις οποίες ευελπιστεί το οικονομικό επιτελείο να ανακαλύψει πριν το Eurogroup.
Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνοκράτες του ΕWG έχουν εξαντλήσει το θέμα, όλα τα σενάρια έχουν συζητηθεί, αναμένεται να γίνει μια επικαιροποίηση των διάφορων προτάσεων και στη συνέχεια τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν προσαρμογές ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.
Στόχος είναι να υπάρξει μια βελτίωση της πρότασης που έγινε στον κ. Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου, ώστε αυτή τη φορά να μπορέσει να την αποδεχθεί.
Το κεντρικό σενάριο είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά να συμμετάσχει χρηματοδοτικά μόλις οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή «έπειτα από 2-3 μήνες», προφανώς εννοώντας μετά την παρέλευση των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Εάν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο στις 15 Ιουνίου, το ζητούμενο είναι η διατύπωση που θα γίνει και κατά πόσο αυτή θα αφήνει ανοικτό παράθυρο στην ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα. Εκεί φαίνεται ότι επικεντρώνονται τώρα και οι προσπάθειες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, με δεδομένο ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει συνδέσει την ποσοτική χαλάρωση με μια καθαρή απόφαση για το χρέος.
Εν τω μεταξύ, χθες ο Γερούν Ντέισελμπλουμ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος με εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου.
Η Γαλλία έχει καταθέσει μια πρόταση προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, η οποία προβλέπει οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή να αποπληρώνεται το χρέος σε περιόδους αύξησης του ΑΕΠ και να επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής σε περιόδους ύφεσης. Ωστόσο, την εν λόγω πρόταση απορρίπτει προς το παρόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι τις επόμενες μέρες ο κ. Ντέισελμπλουμ θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του με στόχο να έχει έτοιμο ένα σχέδιο συμφωνίας μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Διεργασίες
Το ελληνικό χρέος και τα περιθώρια συνεργασίας με το ΔΝΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ με τον Γερμανό και τον Ιταλό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Κάρλο Παντοάν.