Τρεις ήδη γνωστές φράσεις διαλόγων του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει με τον Ντόναλντ Τραμπ, η εθελοντική δημοσιοποίηση του καταθετικού υπομνήματος και τα αμερικανικά media άδραξαν την ευκαιρία να αλλάξουν την πολιτική και ειδησεογρασφική ατζέντα, υποβαθμίζοντας την απομόνωση του Κατάρ και την τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν και επαναφέροντας τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας στο επίκεντρο.
Η κατάθεση του Τζέιμς Κόμει στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας θα έχει βέβαια δύο σκέλη, το υπόμνημα που θα υποβληθεί και ενδεχομένως να διαβαστεί αποσπασματικά και τις ερωτήσεις που θα υποβληθούν. Η δημοσίευση όμως του υπομνήματος του απολυθέντος διευθυντή του FBI θέτει εν πολλοίς το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση στην επιτροπή, ενώ στρέφει τους προβολείς και την πίεση στον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας τους κλυδωνισμούς στις ταλανισμένες εσωτερικές ισορροπίες του προέδρου με τους συμβούλους και τους υπουργούς του.
Παράλληλα αλλάζοντας την ατζέντα ο Κόμει επαναφέρει στο προσκήνιο τον χαρακτήρα του προέδρου των ΗΠΑ και σκιαγραφεί μια προσωπικότητα με παντελή έλλειψη σεβασμού για τους θεσμούς και ανάγκη διαρκούς επιβεβαίωσης, πλήττοντας κατ αυτό τον τρόπο το προεδρικό προφίλ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα του Ντόναλντ Τραμπ να κυβερνήσει και εγείροντας ερωτηματικά για μια σειρά από πράξεις του προέδρου.
Η εθελοντική δημοσιοποίηση του καταθετικού υπομνήματος δίνει περισσότερη δημοσιότητα στην ήδη πολυαναμενόμενη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI διευρύνοντας παράλληλα τον χρόνο εφαρμογής της πίεσης στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγική που στοχεύει στην πρόκληση αντιδράσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβεβαιώσουν αυτό που στην κατάθεσή του θα επιχειρήσει να αναδείξει ο Κόμει, την έλλειψη σεβασμού για τους θεσμούς και την αδυναμία λειτουργίας του προέδρου εντός των συνταγματικών και νομοθετικών ορίων.
[graphiq id=”gSgp6pJiKu9″ title=”Ο βαθμός αποδοχής των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ” width=”700″ height=”464″ url=”https://sw.graphiq.com/w/gSgp6pJiKu9″ frozen=”true”]
Στο καταθετικό υπόμνημα ο Τζέιμς Κόμεϊ φέρεται να δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να «παρατήσει» την έρευνα για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας Μάικλ Φλινν, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό τύπο». Ο πρώην διευθυντής του FBI τονίζει στη δήλωσή του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε «πίστη» για να συνεχίσει το έργο του, με τον τότε διευθυντή του FBI να απαντά ότι θα δώσει “τιμιότητα” και τον Τραμπ να επανέρχεται λέγοντας λέγοντας “τίμια πίστη” αυτό θέλω, τοποθέτηση που δεν έλαβε απάντηση, σύμφωνα με τον Κόμει.
Ο Τζέιμς Κόμεϊ κλείνει την κατάθεσή του κάνοντας αναφορά στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρεθεί ο ίδιος από την έρευνα. Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι έχει μεταβιβάσει το αίτημά του στον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, όπως όφειλε να κάνει βάσει της τυπικής διαδικασίας.
Νωρίτερα, στις 30 Μαρτίου, σε άλλη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την έρευνα για τη Ρωσία ως ένα «σύννεφο» που τον εμποδίζει να κυβερνήσει τη χώρα.
Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε: «ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας. «Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.
Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα».
Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ο Κόμεϊ, ο Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρονίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
Η κατάθεση του Κόμει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας αναμένεται σήμερα.