Γιατί ο Βίζερ δίνει 5% πιθανότητα αποτυχίας του Eurogroup

Γιατί ο Βίζερ δίνει 5% πιθανότητα αποτυχίας του Eurogroup

Οι εξελίξεις στα παρασκήνια που αποτυπώνονται στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, του Πιερ Μοσκοβισί και του Τζέρι Ράις είναι αυτές πάνω στις οποίες βασίζεται ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, λέγοντας ότι υπάρχει 95% πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup, ενώ αφήνοντας ένα 5% επιχειρεί να δείξει εκ των προτέρων ως υπεύθυνο μιας αποτυχίας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε σημερινή του συνέντευξη προς αυστριακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων στην Salzburger Nachrichten, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup εκτιμά ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%». Μεταξύ άλλων ο Τόμας Βϊζερ σκιαγραφεί μάλιστα και το περίγραμμα της διαφαινόμενης λύσης, που όμως δεν είναι άλλη από εκείνη που κατατέθηκε και στις 22 Μαΐου και καταρχήν απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Δημιουργώντας κλίμα συμφωνίας και έχοντας ένα σχεδόν πλήρες σχέδιο που δίνει τη δόση, εξασφαλίζει QE για τις τράπεζες και χρόνο για τη Γερμανία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και να τον αναγκάσει σε μια συμφωνία η οποία δεν απαντά βασικά ζητήματα αλλά τα παραπέμπει για την επόμενη φάση.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σκληρό μήνυμα Λαγκάρντ στο Βερολίνο: Το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα

Αυτό που φαίνεται να διαφοροποιείται σε αυτή τη φάση είναι η στάση του ΔΝΤ και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ επαναπροσεγγίζεται και η απάντηση του Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση ευρωβουλευτών για τη συμμετοχή στο QE.

Χαρακτηριστικό είναι τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το θέμα του χρέους μπορεί να λυθεί με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις. Σύμφωνα με το dpa, αναλυτές αξιολογούν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ως «μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί λύση που δεν προβλέπει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Όσον αφορά τη στάση του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι, από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και έπειτα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, ωστόσο «δεν είμαστε ακόμα εκεί» -δηλαδή, δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς εργαλειοποιεί την κρίση στην Ιταλία

Ο κ. Ράις επισήμανε ότι αν και η Ελλάδα έχει ψηφίσει τα μέτρα, οι πιστωτές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στην ελάφρυνση χρέους και την χρηματοδότηση.

Ο Τζέρι Ράις σχολιάζοντας την πρόταση Σόιμπλε για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, η οποία δείχνει πως θα είναι και η επικρατέστερη λύση για την επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν την απέκλεισε, λέγοντας ότι έχει γίνει στο παρελθόν, στη δεκαετία του 1980. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή.

Οι Γερμανοί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι βρήκαν ανοιχτό παράθυρο σε παλαιότερη απάντηση του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωβουλή όπου φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για “δοκιμαστική” ένταξη στο QE με δίμηνη αξιολόγηση, πλαφόν αγορών και haircut στα ομόλογα.

Σε αυτούς τους άξονες έχει διαρθρωθεί η συμφωνία που αναμένεται να θέσει επί τάπητος ο πρόεδρος του Eurogroup και τμήματα της οποίας έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Αθήνα.

Διαβάστε  Ανακοίνωση-μήνυμα ΔΝΤ σε Ευρωπαίους: Μαζί σας δεν τελειώσαμε ακόμα

Όπως εξηγεί o Τόμας Βίζερ, η συμφωνία θα προβλέπει ότι «το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.