Το FBI δίνει τη λύση για εκτόνωση στο Κατάρ: Φταίνε οι Ρώσοι hackers

Το FBI δίνει τη λύση για εκτόνωση στο Κατάρ: Φταίνε οι Ρώσοι hackers

Λαγό από το ημίψηλο επιχειρεί να βγάλει το FBI καθώς μέσω διαρροών κάνει λόγο για παρέμβαση Ρώσων hackers που οδήγησαν σε ανάφλεξη την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης του Κατάρ στην αραβική χερσόνησο είναι καταιγιστικές τόσο στο προσκήνιο όσο και στα παρασκήνια καθώς εκδηλώνονται διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση των συμμάχων για την ανακατάληψη της Ράκκα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το Κατάρ είχε ισχυριστεί ότι hackers, χωρίς να προσδιορίσει περισσότερο, ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία fake news με τον εμίρη του εμιράτου να ασκεί κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ και στη Σαουδική Αραβία για την καλλιέργεια εντάσεων με το Ιράν. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε γρήγορα από τους γείτονες του Κατάρ και τα media, με αποτέλεσμα τα σχόλια αυτά να θεωρηθούν ως κάλυψη του ισλαμικού εξτρεμισμού και να αποτελέσουν την ιδανική αφορμή που αναζητούσε η Σαουδική Αραβία για να αποδείξει τη δέσμευσή της στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Ερευνητές του FBI φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η υποτιθέμενη δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, που υπήρξε αφορμή για την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και τον αποκλεισμό, ήταν έργο Ρώσων χάκερ. Η κατάσταση έτσι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η υπόθεση αυτή, εάν αποδειχθεί ακριβής, θα είναι μια ακόμα κίνηση υπονόμευσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Ρωσία, εν μέσω μάλιστα της καταιγίδας περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Σαουδική Αραβία αλλάζει, οι γυναίκες οδηγούν

Πράκτορες του FBI πάντως βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ψεύτικη είδηση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA ο εμίρης σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι ανέφερε ως στρατηγικό σύμμαχο το Ιράν, την ώρα που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας». Oι δηλώσεις περιείχαν επίσης αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, που είναι εντούτοις στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Διαβάστε  Η Lafarge κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποφορτίσει την κατάσταση στην αραβική χερσόνησο, χωρίς αυτό να σημαίνει άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και άρση των κυρώσεων, αλλά το πρώτο βήμα επανάκτησης εμπιστοσύνης.

Παράλληλα όμως θα δημιουργήσει ερωτηματικά για τις προθέσεις του Πούτιν, τις σχέσεις με τον Τραμπ και τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Διαφήμιση