Το D-Day κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πλησιάζει

Το D-Day κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πλησιάζει

Στην τελική φάση της επέλασης προς τη Ράκκα έχουν εισέλθει πλέον οι συμμαχικές δυνάμεις στη Λιβύη, στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι πολιτοφύλακες, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και ο στρατός Σύρων Αράβων ανταρτών.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του «ισλαμικού χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, θα γίνει με συντονισμένες επιθέσεις από βορρά, ανατολή και δύση, με την από αέρος υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το 2014 την πόλη, ενώ εκείνη τελούσε υπό τον έλεγχο συριακών ανταρτικών δυνάμεων και την χρησιμοποίησε ως κέντρο για τον σχεδιασμό των επιθέσεων κατά της Δύσης. Η επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση επί του Ισλαμικού Κράτους, που αντιμετωπίζει ήττα στο ιρακινό προπύργιό του, στην Μοσούλη και βρίσκεται σε υποχώρηση σε πολλές περιοχές της Συρίας.

Διαφήμιση

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη – τα ξημερώματα – συντονισμένης επίθεσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στον ανατολικό τομέα της πόλης και σε στρατιωτική βάση στα βόρεια περίχωρά της.

Διαβάστε  Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο... "λάθος"

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας είχαν δηλώσει στο Reuters το Σάββατο ότι η επίθεση της Ράκα αναμένεται να αρχίσει εντός των προσεχών ημερών.
«Άρχισε σήμερα. Εχουν φθάσει στα όρια της πόλης, αλλά δεν έχουν καταλάβει κανένα κτίριό της», δήλωσε νωρίς το πρωί ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Σύμφωνα με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, 3.000 έως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται περικυκλωμένοι στη Ράκα, όπου έχουν οργανώσει την άμυνά τους για την επίθεση που προετοιμάζεται από τον Νοέμβριο.

Διαφήμιση