Παγώνει την ανάπτυξη του THAAD η Νότιος Κορέα

Παγώνει την ανάπτυξη του THAAD η Νότιος Κορέα

Την απόφαση να διακόψει την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) των ΗΠΑ στο έδαφός της έλαβε ο νέος πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, στον απόηχο έρευνας που διέταξε για την ανάπτυξη νέων συστοιχιών πυραύλων μετά την εκλογή του και χωρίς να έχει δώσει σχετική άδεια.

Στόχος της απόφασης για διακοπή της ανάπτυξης του THAAD είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Σεούλ-Πεκίνου καθώς η Κίνα αντιδρά σθεναρά στην τοποθέτηση του συστήματος στην κορεατική χερσόνησο. Τη συμφωνία για την αγορά του είχε υπογράψει η κυβέρνηση της προέδρου Πάρκ, η οποία καθαιρέθηκε λόγω του σκανδάλου διαφοράς της Samsung. Την ανάπτυξη πραγματοποίησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου χρησιμοποιώντας την αυξημένη προκλητικότητα του Κιμ γιονγκ Ουν ως προπέτασμα καπνού.

Τυπικά ο νέος πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Μουν, διέταξε την περιβαλλοντολογική επανεξέταση της εγκατάστασης του THAAD, αλλά ουσιαστικά αυτό συνεπάγεται πάγωμα νέων εγκαταστάσεων. Ο Μουν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει το ήδη εγκατεστημένο τμήμα του συστήματος.

Διαφήμιση