Το πολιτικό κόστος, οι εσωτερικές έριδες στην κυβέρνηση και η αδυναμία της Άγκελα Μέρκελ να επιβληθεί στον σκληροπυρηνικό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ είναι οι βασικές αιτίες που καθιστούν τη Γερμανία υπόλογη απέναντι στην ΕΕ και την Ελλάδα για ελλιπή εκπλήρωση των υποχρεώσεων της στο προσφυγικό, καθώς απορροφά πολύ μικρότερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα απ’ όσο προβλέπεται.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα επερώτηση των Πρασίνων στη Bundetag και ανέδειξε η Welt και η Ειρήνη Αναστασοπούλου για την DW, επισημαίνοντας τα στοιχεία που αναγκάστηκε να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Γερμανία θα πρέπει να πάρει μέχρι 27.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τέλος Απριλίου είχε μετεγκαταστήσει μόλις 2.423. Έχουν κατατεθεί πάνω από 5.500 αιτήματα πέρυσι και φέτος, αλλά δεκτά έχουν γίνει 739 πέρυσι και 837 το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα η Λουίζε ΄Αμτσμπεργκ, εκπρόσωπος των Πρασίνων σε θέματα προσφυγικής πολιτικής, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση. «Είναι ντροπιαστικός ο τρόπος που η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει δεσμευτικές αποφάσεις της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα», είπε.
«Παρά το ό,τι είναι σαφές πως οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα είναι κρίσιμες, φορτώνει τις ευθύνες της στην Ελλάδα».
Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, στην Ελλάδα ζουν 55.000 πρόσφυγες εκτός hot spot σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Εντός hot spot ζουν 7.400 πρόσφυγες. Ο αριθμός των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων ανέρχεται στους 2.000. Η ΄Αμντσμπεργκ καταγγέλλει και τη συνεχιζόμενη τακτική της χώρας να διώχνει αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, εν προκειμένω την Ελλάδα. «Πρόκειται για ομολογία χρεοκοπίας στην προσφυγική πολιτική και προφανώς γίνεται για προεκλογικούς λόγους».
Στο μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για θέματα εσωτερικής πολιτικής, ζήτησε να απωθούνται στα σύνορα πρόσφυγες που δεν διαθέτουν προσωπικά έγγραφα. «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μπει στη χώρα κανείς που δεν έχει ξεκαθαριστεί η ταυτότητα και η εθνικότητά του» δήλωσε στην εφημερίδα die Welt. «Δεν πρόκειται για παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο επαναπροώθησης σε χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένου ότι όλες οι γειτονικές μας χώρες είναι ασφαλείς» δικαιολόγησε τη θέση του, που ενδεχομένως να εξοργίσει πολλούς από τους συναδέλφους του στη γερμανική βουλή.
Στο δημοσίευμα της Welt και της DW καθίσταται σαφές ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και οι αρχές δεν εφαρμόζουν το νόμο αλλά παραδίδονται σε πολιτικές πιέσεις.
Σύμφωνα με βουλευτές από το κόμμα Die Linke, τους Πράσινους αλλά και πολλούς από το Σοσιαλδημοκρατικό και Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να δέχεται όλους όσους μπαίνουν από τα σύνορά της και ζητούν προστασία, ακόμη και χωρίς χαρτιά. Ο Β.Μπόζμπαχ διαφωνεί. «Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει στη χώρα» επιμένει. «Δεν χρειαζόμαστε νέους νόμους, αλλά μόνο να εφαρμόζουμε τους υπάρχοντες». Η άποψη του Μπόζμπαχ στηρίζεται στο ό,τι ο τρομοκράτης της χριστουγεννιάτικης αγορά στο Βερολίνο, ο δολοφόνος της φοιτήτριας Μαρία Λ. στο Φράιμπουργκ και οι δράστης στο τραίνο προς το Βίρτσμπουργκ είχαν μπει στη Γερμανία χωρίς χαρτιά.
[infogram id=”asylum_granted_eu” prefix=”Uz1″ format=”interactive” title=”Asylum granted EU”]