πΓΔΜ: Ο Ζάεφ αλλάζει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, βλέπει NATO

πΓΔΜ: Ο Ζάεφ αλλάζει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, βλέπει NATO

Ενδείξεις αλλαγής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα δίνει ο νέος πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, χαρακτηρίζοντας προβοκάτσια εναντίον της Ελλάδας την τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων, αλλά και τις μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων στα Σκόπια.

Ο νέος πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι κινήσεις όπως αυτές επιδείνωσαν τις σχέσεις με την Ελλάδα και ότι ο ίδιος θα τις σταματήσει. Σε συνέντευξή του χθες στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Ζάεφ είπε ότι επί κυβερνήσεων Γκρουέφσκι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες επιδεινώθηκαν, και ειδικότερα με την Ελλάδα ένας επιπλέον παράγοντας επιδείνωσης ήταν οι προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, εγκαταστάσεις αγαλμάτων και οι μετονομασίες δρόμων, αεροδρομίων, πλατειών, στα οποία δίνονταν ονόματα όπως Μέγας Αλέξανδρος, Φίλιππος, κ.ά.

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του σχεδιάζει να γκρεμίσει κάποιους από τους ανδριάντες, απάντησε αρνητικά καθώς, όπως είπε, το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο για την απομάκρυνσή τους.

Διαφήμιση

Πρόκειται για τα πρώτα ψήγματα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Ζάεφ και ακολουθούν μπαράζ παρεμβάσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την επαναφορά της χώρας στο δρόμο ένταξης στην ΕΕ και το NATO.