Κολομβιανό καρτέλ λήστευε ακριβά μηχανήματα από ελληνικά νοσοκομεία

Κολομβιανό καρτέλ λήστευε ακριβά μηχανήματα από ελληνικά νοσοκομεία

καρτέλ της Λατινικής Αμερικής ευθύνονται για τις κλογές ακριβώς ιατρικών μηχανημάτων από κρατικά νοσοκομεία σε διάστημα λίγων ημερών τον Μάιο, περίοδο που η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με την Interpol εξάρθρωσε κυκλώματα ναρκωτικών και διακίνησης μεταναστών και trafficking. Παράλληλα, λίγο καιρό νωρίτερα η κυβέρνηση είχε διακόψει συμβόλαια φύλαξης κρατικών νοσοκομείων από ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας προκαλώντας αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα στα media που προειδοποιούσαν ακριβώς για ότι ακολούθησε.

Σύμφωνα με την αστυνομία δράστες των διαρρήξεων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Λαμίας, Λάρισας και Βόλου είναι τρεις Κολομβιανοί. Όσο για τα ιατρικά μηχανήματα που έκλεψαν, στην Μπογκοτά εντοπίστηκαν δύο ενδοσκόπια και πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία «επαναπατρισμού» τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε  Στη δημοσιότητα η λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις Κολομβιανοί εμφανίζονταν αρχικά ως τουρίστες και νοίκιαζαν σπίτια κοντά στα νοσοκομεία που θα χτυπούσαν. Στη συνέχεια υποδύονταν τους ασθενείς προκειμένου να κάνουν κατόπτευση του χώρου αλλά και να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό των τεσσάρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Διαφήμιση

Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούνται από τα καρτέλ για εγχειρήσεις εμφύτευσης ναρκωτικών σε ανθρώπους, ακόμα και για φορητά νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες.

Για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση του κυκλώματος η αστυνομία συνέστησε ειδική ομάδα.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές πρόκειται για «μετακινούμενες» ομάδες του κολομβιανού καρτέλ οι οποίες για λογαριασμό του ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες ως τουρίστες με πλαστά έγγραφα, νοικιάζουν διαμερίσματα και αυτοκίνητα και στη συνέχεια επισκέπτονται πόλεις όπου υπάρχουν γαστρεντερολογικές κλινικές.

Διαβάστε  Ο οδικός χάρτης με τα θετικά σοκ που θα ξυπνήσουν οικονομία και επενδυτές

Τα μέλη της ομάδας στη συνέχεια υποδύονταν ακόμα και τους ασθενείς ενώ για τις «επιχειρήσεις» αρπαγής των μηχανημάτων ειδοποιούσαν συνεργούς τους.

Αφού άρπαζαν, δε, τα εργαλεία, τα έστελναν στη Λατινική Αμερική μέσω εταιρειών μεταφορών.

Τι ήθελαν τα ιατρικά μηχανήματα; Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, αστυνομικές πηγές λένε ότι τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν ναρκωτικά από και προς την Κολομβία. Κι αυτό διότι οι μεταφορείς που χρησιμοποιούν σαν «βαποράκια» που μεταφέρουν τα ναρκωτικά αναγκάζονται να καταπίνουν συσκευασίες με ναρκωτικά. Οι εγκέφαλοι της κλοπής των ιατρικών μηχανημάτων ήθελαν τα ενδοσκόπια και τα άλλα εργαλεία για να βεβαιώνονται ότι η… δουλειά έχει γίνει όπως σχεδιάστηκε!

Διαβάστε  Βουτιά των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο

Οι τρεις δράστες έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου μέσω Τουρκίας με πορτογαλικά διαβατήρια ενώ στη συνέχεια έφυγαν στις 25 Μαΐου μέσω Ισπανίας. Όπως προέκυψε είχαν φτάσει σε Λαμία και Λάρισα στις 20 Μαΐου και μια ημέρα αργότερα πήγαν στο Βόλο.

Διαφήμιση