Η S&P υποβάθμισε το Κατάρ λόγω απομόνωσης

Η S&P υποβάθμισε το Κατάρ λόγω απομόνωσης

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και των προοπτικών του Κατάρ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο οίκος αξιολόγησης S&P σε ΑΑ- με αρνητικές προοπτικές, βασιζόμενη στις επιπτώσεις της πρόσφατης απομόνωσης της χώρας από άλλες γειτονικές αραβικές.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση του Moody’s για το Κατάρ τέθηκε τελευταία στο Aa3 με σταθερή προοπτική. Η πιστοληπτική ικανότητα της Fitch για το Κατάρ αναφέρθηκε τελευταία στο AA με σταθερή προοπτική.

Γενικά, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας χρησιμοποιείται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους επενδυτές για να εκτιμήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας του Κατάρ, επηρεάζοντας έτσι σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Διαβάστε  Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα

Η ανάλυση της S&P εστιάσει στις συνέπειες της απόφασης της 5ης Ιουνίου 2017, από μια σειρά αραβικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Υεμένη να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις καθώς και τις εμπορικές και μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ. Τα μέτρα που επιβάλλονται περιλαμβάνουν κλείσιμο χερσαίων και θαλασσίων συνόρων καθώς και απαγόρευση χρήσης εθνικού ενάεριου χώρου και απέλαση των αξιωματούχων.

Διαβάστε  Η Moody's τορπιλίζει 17 τουρκικές τράπεζες
Agency Rating Outlook Date
S&P AA- negative watch Jun 07 2017
Moody’s Aa3 stable May 26 2017
S&P AA negative Mar 03 2017
Moody’s Aa2 negative May 14 2016
TE 87 stable Apr 16 2016
Moody’s Aa2 negative watch Mar 04 2016
Fitch AA stable Mar 06 2015