Η Γερμανία ετοιμάζεται να εκκενώσει τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Η Γερμανία ετοιμάζεται να εκκενώσει τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Εισήγηση για απόσυρση των Γερμανών στρατιωτών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία διατύπωσε επισήμως το υπουργικό συμβούλιο υπό την Άγκελα Μέρκελ, προς τη Βουλή της χώρας, η οποία βάση Συντάγματος έχει τον τελικό λόγο για τον στρατό.

Οι γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή συνεπικουρούν τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν στάθηκε στο πλευρό της εκλεγμένης κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, ότι παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες και ότι έχει «παγώσει» τα χρήματα που οφείλονται από την Ε.Ε. στην Άγκυρα, με βάση τη συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό του Απριλίου του 2016.

Διαβάστε  Μηνύματα Ερντογάν σε ΗΠΑ-ΕΕ για τους πραξικοπηματίες, συνεχίζεται το πογκρόμ (infographic)

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ιορδανία και την Κύπρο για τη μετεγκατάσταση της μοίρας αναγνωριστικών Tornado που εδρεύει σήμερα στον Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Διαφήμιση

Ενδεχόμενο διπλωματικό επεισόδιο που θα επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας επιχειρεί με παρέμβασή του να προλάβει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκάμπριελ, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη οργάνωσης της διαδικασίας αποχώρησης με τρόπο που θα μην παράγει εντάσεις και διπλωματικές και πολιτικές αντεγκλήσεις.

Διαβάστε  Άνοιξαν οι κάλπες για 62 εκατ. Τούρκους, εντός και εκτός της χώρας

Σύμφωνα με τη DW το NATO, δια στόματος του γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερο στην αντιπαράθεση των δυο μελών του, ενώ για διμερείς διαφορές έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαφήμιση