Επίθεση στην Τεχεράνη: Συνεργασία Ισλαμικού Κράτους-Σ.Αραβίας βλέπει το Ιράν

Επίθεση στην Τεχεράνη: Συνεργασία Ισλαμικού Κράτους-Σ.Αραβίας βλέπει το Ιράν

Με ανάφλεξη απειλείται πλέον ολόκληρη η Μέση Ανατολή μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό 38. Ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις κάνοντας λόγο για συνεργασία με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Η κατηγορία αυτή από το Ιράν συνοδεύτηκε και από απειλή για αντίποινα, απέναντι στον ISIS, τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές τους, στους οποίους κατατάσσει και τη Σαουδική Αραβία, η οποία λίγα 24ωρα νωρίτερα απομόνωσε το Κατάρ για υποστήριξη του ριζοσπαστικού-τζιχαντιστικού Σουνιτικού Ισλάμ.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και των Σαουδαράβων οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση»

αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Οι επιθέσεις ήταν οι πρώτες που εξαπέλυσε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση στο σιιτικό Ιράν.

Διαφήμιση

Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών, απείλησε με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτος και τους «συνεργάτες» του. «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εκδικηθούμε τους τρομοκράτες, τους συνεργάτες τους και τους υποστηρικτές τους για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη», φέρεται να είπε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης πρόσθεσαν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι «έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι εκδικούνται το αθώο αίμα που χύνεται» στο Ιράν.
Ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν λειτουργεί παράλληλα με τις κλασσικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Όπως και εκείνες, έχει τμήμα στρατού ξηράς, πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας και είναι ιδεολογικά προσηλωμένος στις αρχές της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Αντιθέτως, οι κλασσικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας θεωρούνται λιγότερο πολιτικά φορτισμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία έχει βρεθεί στο στόχαστρο κατηγορούμενη για υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και στο παρελθόν, δεδομένου ότι η βασιλική οικογένεια της χώρας είναι σουνίτικη, όπως και το Ισλαμικό Κράτος και η Al Qaeda. Μάλιστα οι ΗΠΑ είχε διεξάγει και σχετική έρευνα για διασυνδέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την τρομοκρατία μετά το 2001, αποσπάσματα της οποίας που έχουν δημοσιευθεί αποδεικνύουν χρηματοδότηση τρομοκρατών.

[graphiq id=”697w5evlzEx” title=”Τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές στο Ιράν” width=”700" height=”575" url=”https://sw.graphiq.com/w/697w5evlzEx” frozen=”true”]

Διαφήμιση