Βρήκαν (;) το βαθύ λαρύγγι της NSA που διέρρευσε απόρρητο έγγραφο για ρωσικό hacking στις εκλογές

Βρήκαν (;) το βαθύ λαρύγγι της NSA που διέρρευσε απόρρητο έγγραφο για ρωσικό hacking στις εκλογές

Κατηγορίες για διαρροή διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων στα media σε βάρος της 25χρονης Ριάλιτι Λέι Γουίνερ απήγγειλαν οι αρχές στις ΗΠΑ στο πλαίσιο έρευνας για τις διαρροές της έρευνας στις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας. Πρόκειται για μια ιδιωτική υπάλληλο της NSA η οποία εργαζόταν σε γραφείο της NSA στη Τζώρτζια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρχές η 25χρονη διέρρεε πληροφορίες στο site The Intercept, ωστόσο, η υπόθεση αυτή φαίνεται να αφορά μόνο το τελευταίο έγγραφο που αποκαλύπτει ρώσικο έγγραφο που σκιαγραφεί πως οι Ρώσοι hackers θα έστηναν τις αμερικανικές εκλογές του 2016 λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε εξ αρχής τεράστιες πιέσεις στις αρχές για την αντιμετώπιση των διαρροών καθώς με βάση αυτές διαμορφώνεται η πολιτική ατζέντα στην Ουάσιγκτον αλλά και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα οποία πλήττουν την αποδοχή του προέδρου και τον θέτουν διαρκώς σε θέση άμυνας.

Διαφήμιση

Οι κατηγορίες σε βάρος της 25χρονης Γουίνερ απαγγέλθηκαν λιγότερο από μια ώρα μετά την αποκάλυψη της τελευταίας αναφοράς από το site The Intercept, η οποία αναδεικνύει την καλοστημένη ρωσική προσπάθεια επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει το Intercept οι Ρώσοι hackers θα επιτίθενταν σε τουλάχιστον έναν προμηθευτή ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφοφορίας στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μέσω αυτού θα έστελναν phishing emails, στους υπόλοιπους. Υπήρχε όμως και παράλληλο σχέδιο για αποστολή phishing emails σε αξιωματούχους των εφορευτικών επιτροπών μέσα από τα pc των οποίων θα αποκτούσαν πρόσβαση οι hackers σε ευρύτερα δίκτυα.

Το έγγραφο της NSA που κατηγορείται ότι έστειλε στο Intercept η 25χρονη σκιαγραφεί τις προσπάθειες των Ρώσων να επηρεάσουν τις εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και κατά της Χίλαρι Κλίντον, έγγραφο το οποίο είναι πλέον δημοσιευμένο και προκαλεί ήδη τριγμούς στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, το έγγραφο δεν αποδεικνύει ότι τελικά υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός και ότι οι Ρώσοι κατάφεραν να χακάρουν και να στήσουν τις αμερικανικές εκλογές.

Το έγγραφο δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως καθώς συγκεκριμένα σημεία έχουν σβηστεί στο πλαίσιο πολιτικής ασφαλείας της NSA, ενώ έχει ένδειξη απο-διαβάθμισης στις 5 Μαΐου του 2042.