Κατάρ: Σε ρόλο διαμεσολαβητή και ο εμίρης του Κουβέιτ

Κατάρ: Σε ρόλο διαμεσολαβητή και ο εμίρης του Κουβέιτ

Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο ανέλαβε ο εμίρης του Κουβέιτ ανοίγοντας κύκλο επαφών με πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία, ενώ ρόλο σε επιχειρεί να παίξει και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του εμίρη που είχε διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο σε μια διαμάχη το 2014 ανάμεσα στην Ντόχα και τρεις από τις αραβικές γειτονικές προς αυτήν χώρες του Κόλπου.

«Ο εμίρης μεταβαίνει σήμερα (Τρίτη) στη Σαουδική Αραβία, προσευχόμαστε στον Θεό να τον βοηθήσει να διασφαλίσει την ενότητα του Κόλπου», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Άλι Αλ Ντεγκμπάσι.
«Οι λαοί του Κουβέιτ και του Κόλπου υποστηρίζουν εκ βάθους καρδίας τις προσπάθειες του εμίρη να γεφυρώσει το χάσμα» ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Τζαμάαν Αλ Χάρμπας.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και η Αίγυπτος και η Υεμένη, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικά κινήματα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, ο εμίρης του Κουβέιτ κάλεσε εκείνον του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Θάνι, να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην επιδεινώσει την ένταση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κουβέιτ. Τον κάλεσε επίσης να «δώσει μια ευκαιρία στις προσπάθειες που έχουν στόχο να περιορίσουν τις εντάσεις μεταξύ αδελφικών χωρών».
Το Κουβέιτ, μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), δεν έλαβε, όπως ούτε το Ομάν, μέτρα που ελήφθησαν κατά του Κατάρ από άλλα μέλη του συνασπισμού, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Διαφήμιση