Η Λαγκάρντ δίνει χρόνο, ο Τσακαλώτος θέλει κλειδιά, ο Σόιμπλε παίζει άμυνα

Η Λαγκάρντ δίνει χρόνο, ο Τσακαλώτος θέλει κλειδιά, ο Σόιμπλε παίζει άμυνα

Με δημόσιες δηλώσεις και διαρροές συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτικούς χώρους και να εκμεταλλευτεί συμμαχίες ευελπιστώντας σε λύση σε Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Σε αυτή τη φάση μείζον ζήτημα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ο προσδιορισμός και ο μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, με το Ταμείο να επιμένει σε εμπροσθοβαρές πακέτο ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση

Διαφήμιση

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε και ο ESM δέχονται ένα ήπιο πακέτο με μέτρα reprofiling ζητώντας όμως παράλληλα από την Αθήνα νέες δεσμεύσεις για συμβολή στη διαδικασία μείωσης του χρέους με αποκρατικοποιήσεις ως δικλείδα ασφαλείας και προαπαιτούμενο για την εφαρμογή μέτρων από την πλευρά του ESM.

Για την ελληνική κυβέρνηση μείζον θέμα είναι ένα πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που οδηγεί σε συμμετοχή του ΔΝΤ, έξοδο στις αγορές και σε άρση της διαδικασίας επιτήρησης από τον ESM, χωρίς νέα προαπαιτούμενα και προγράμματα.

Η Κομισιόν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις θέλοντας να αποτρέψει τον σχεδιασμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποδυνάμωση της Κομισιόν ως προς τον ESM και το Eurogroup.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό το σκηνικό διαδραματίζει η ΕΚΤ η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) της οποίας είναι αυτή που θα απαντήσει στα ερωτήματα του ΔΝΤ και να θα αποτελέσει τη βάση της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί πρώτα σε πολιτικό επίπεδο.

Το σκηνικό της διαπραγμάτευσης

Επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους και να διευκολύνει τις πολιτικές διεργασίες εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ προλειαίνοντας το έδαφος για νέα παράταση των συζητήσεων, ενώ ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά χωρίς σαφή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου σε δηλώσεις της προσέφερε την επιλογή παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά με τη δικλείδα της χρηματοδοτικής συμμετοχής μετά τον πλήρη προσδιορισμό των μέτρων.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως

«αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο συμφωνίας, σεβόμενοι τις εκτιμήσεις μας, μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο».

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε:

«Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι χρηματικές καταβολές να γίνουν όταν θα έχουν καταστεί σαφή τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.
«Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας»,

τόνισε όμως ότι εξακολουθεί να θεωρεί μια ταχεία συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους ως την ιδανική λύση.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στάθηκε στην ανάγκη επέκτασης των ωριμάνσεων, αλλά και αναβολής πληρωμής των τόκων των ελληνικών δανείων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.