Γκάμπριελ κατά Τραμπ για Κατάρ-εξοπλιστικά και… Deutsche Bank

Γκάμπριελ κατά Τραμπ για Κατάρ-εξοπλιστικά και… Deutsche Bank

Το Κατάρ και οι χειρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή προστίθενται στην ολοένα διευρυνόμενη λίστα διενέξεων ΗΠΑ-Γερμανίας καθώς το χάσμα των δυο χωρών βαθαίνει σε μια σειρά από μέτωπα, σηματοδοτώντας πλέον ξεκάθαρα διαφορετικές αντιλήψεις για την παγκόσμια τάξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με αναρτήσεις του στο twitter επιβεβαίωσε αυτό που το Ιράν και άλλοι κατήγγειλαν: τον αμερικανικό δάκτυλο στην απομόνωση του Κατάρ από σειρά αραβικών χωρών, στο πλαίσιο των συμφωνιών που πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Βασιλιά του Κατάρ αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Όπως χαρακτηριστικά “τιτίβισε” ο Ντόναλντ Τραμπ “τους ζήτησα να μην χρηματοδοτούν τρομοκράτες (…) και αυτοί έδειξαν το Κατάρ”

Διαφήμιση

Η τοποθέτηση όμως αυτή έδωσε έδωσε την απαραίτητη αφορμή για να απαντήσει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ για εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την πάνα εύφλεκτη Μέση Ανατολή.

«Μια τέτοια “τραμποποίηση” (trumpisation) των σχέσεων στην περιοχή που σε κάθε περίπτωση συνταράσσεται από κρίσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη»

υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt.
Ο υπουργός εκτίμησε επιπλέον ότι «τα γιγάντια στρατιωτικά συμβόλαια που υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τις μοναρχίες του Κόλπου ενισχύουν τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου εξοπλισμών».

«Θέλουν προφανώς σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό να απομονώσουν πλήρως το Κατάρ και να το πλήξουν την ίδια του την ύπαρξη»

κατήγγειλε ο κ. Γκάμπριελ.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στη σύναψη εξοπλιστικών συμβολαίων ύψους ρεκόρ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Ριάντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ αποτελεί από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Γερμανία ελέγχοντας άμεσα και έμμεσα περίπου το 10% της Deutsche Bank και έχοντας επωμιστεί μεγάλες απώλειες.