Οι ΗΠΑ σπρώχνουν πΓΔΜ σε διαπραγματεύσεις για το όνομα

Οι ΗΠΑ σπρώχνουν πΓΔΜ σε διαπραγματεύσεις για το όνομα

Την ευκαιρία της πολιτικής αλλαγής στην κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι ΗΠΑ έτσι ώστε να επιλυθούν χρονίζοντα ανοιχτά ζητήματα που κρατούν τη χώρα σε απόσταση από το NATO και την ΕΕ, επιτρέποντας σε παίχτες όπως η Ρωσία και η Τουρκία να χρησιμοποιούν το μικρό αυτό κράτος κατά το δοκούν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράγιαν Γι, στη φωνή της Αμερικής, όπου υποστήριξε ότι η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με την Ελλάδα και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσουν σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση.

Διαβάστε  Μπαράζ παραβιάσεων και μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο

Όπως ανέφερε, αναμένει από τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποτελέσει εταίρο της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά και να επιλύσει τα ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

«Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έτεινε χείρα φιλίας προς την άλλη πλευρά, την ΠΓΔΜ, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για συναντήσεις και συνομιλίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που ελπίζουμε πως θα οδηγήσει σε συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση»

σημείωσε ο Μπράγιαν Γι.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως η ΠΓΔΜ μετά από μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας απέκτησε κυβέρνηση κάτι που αποτελεί θετικό βήμα και θετικό παράδειγμα στην περιοχή και δείχνει ότι οι δυσκολίες και η πολιτική κρίση μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Πρόσθεσε πως η πολιτική της χώρας του στην περιοχή δεν άλλαξε και πως το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να υπάρξει πρόοδος στις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στην Ευρώπη και στα θεσμικά της όργανα, να βελτιωθεί το κλίμα για επενδύσεις, καθώς και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε  Σύνδεση χρέους-αποκρατικοποιήσεων ζητά η Γερμανία