Απάντηση στην επίθεση στη Ράκκα, η επίθεση στο Λονδίνο

Απάντηση στην επίθεση στη Ράκκα, η επίθεση στο Λονδίνο

Η μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας φαίνεται ότι πλησιάζει καθώς οι ΗΠΑ με τη συνεργασία των Κούρδων που εξόπλισαν ξεκίνησαν το Σάββατο την επιχείρηση κατάληψης της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, της Ράκκα. Η έναρξη των επιχειρήσεων συμπίπτει με τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ενώ αμέσως προηγούμενη περίοδος της προετοιμασίας σημαδεύτηκε από επιθέσεις στην Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και ακόμη περισσότερες απόπειρες.

Με τις συμμαχικές δυνάμεις και τη Ρωσία να πιέζουν το Ισλαμικό Κράτος σε πολλαπλά μέτωπα στη Συρία και το Ιράκ οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση αναμένεται να ενταθούν, όπως και στην Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες, καθώς με τον τρόπο αυτό ο ISIS επιχειρεί να επιτύχει πλήγμα στο ηθικό των δυτικών κοινωνιών, στρατιωτών και πολιτικών, ενώ παράλληλα μεταφέρει τα μέτωπα και τον πόλεμο στο έδαφος των αντιπάλων του.

Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων στην Ευρώπη καθώς η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εντείνεται και όσο χάνει εδάφη και έσοδα που συνεπάγεται απώλεια μαχητών.

Διαφήμιση

Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες:

  • Η πρώτη ήταν στο Γουέστμινστερ, τον Μάρτιο, με δράστη τον Χαλίντ Μασούντ που παρέσυρε πεζούς και μαχαίρωσε αστυνομικό και
  • η δεύτερη στο Μάντσεστερ τον Μάιο όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε.
  • Σημαντικά είναι και τα περιστατικά επιθέσεων hackers που έχει δεχθεί η Βρετανία, επίσης σε μεγάλη κλίμακα, που είχαν ως αποτέλεσμα την παράλυση του συστήματος Υγείας της χώρας και της British Airways.

Η επιχείρηση στη Ράκκα

Αν και επίσημη ανακοίνωση από το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ δεν εκδόθηκε και λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία πριν την έναρξη των επιχειρήσεων και τους παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι ο οπλισμός που παρασχέθηκε στους Κούρδους δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ενημέρωσή του σε Τούρκους δημοσιογράφους είπε ότι η επιχείρηση στη Ράκκα άρχισε το βράδυ της 2ας προς 3ης Ιουνίου και οι ΗΠΑ τους έκαναν την αναγκαία ενημέρωση πριν την έναρξη της επιχείρησης. Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν εγκρίνει την μέθοδο που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ.

“Τους εκφράσαμε σε κάθε επίπεδο την ανησυχία μας αλλά αυτοί μας είπαν ότι δεν υπάρχει επιλογή και είναι αναγκασμένοι και πως μετά την επιχείρηση η σχέση τους με το PYD/YPG (Κούρδοι Συρίας) δεν θα κρατήσει πολύ, είναι μια συνεργασία τακτικής και μας έδωσαν τις αναγκαίες εγγυήσεις. Ποιες είναι αυτές οι εγγυήσεις; Τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εκεί να μην περάσουν στα χέρια των τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα μας”,

είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί την διαδικασία και πως η δική της στρατηγική δεν αλλάζει,

“όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως κι αν λέγονται, PKK.YPG, PYD είναι το ίδιο, είτε είναι στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της Τουρκίας”.

[graphiq id=”eoKy0Jz7ydv” title=”Η παγκόσμια στρατηγική του ISIS” width=”700" height=”530" url=”https://sw.graphiq.com/w/eoKy0Jz7ydv” frozen=”true”]