Λίο Βαραντκάρ: Πρωθυπουργός-ζωντανό μήνυμα της Ιρλανδίας στην Ευρώπη

Λίο Βαραντκάρ: Πρωθυπουργός-ζωντανό μήνυμα της Ιρλανδίας στην Ευρώπη

Τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία κλυδωνίζεται, η Σκωτία εγείρει ζήτημα ανεξαρτητοποίησης και η ΕΕ αναζητά κατεύθυνση οι Ιρλανδοί επιχειρούν ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον εκλέγοντας πρωθυπουργό με αμιγώς πολιτικά κριτήρια και με ισχυρή σημειολογία. Γιός Ινδού μετανάστη, μιγάς και gay ο Λίο Βαράντκαρ εξελέγη πρόεδρος του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Φίνε Γκέιλ και αναμένεται να αναγορευθεί πρωθυπουργός αντικαθιστώντας τον Έντα Κένυ.

Η διχασμένη, συντηρητική και καθολική Ιρλανδία, το Βόρειο τμήμα της οποίας αποχωρεί από την ΕΕ ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέλεξε ηγέτη από το μέλλον, όχι τόσο για τον προσδιορισμό του ως γιος μετανάστη και gay αλλά ακριβώς για εξελέγη με βάση πολιτικά και όχι προσωπικά και φυλετικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε  Brexit: Δημοψήφισμα επανένωσης της Ιρλανδίας

Λίγους μήνες νωρίτερα το Λονδίνο είχε εκλέξει δήμαρχο τον επίσης γιο μετανάστη και Μουσουλμάνο, αριστερό, Σαντίκ Καν, ο οποίος διαδέχθηκε τον εκκεντρικό Μπιλ Τζόνσον, σημερινό υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαφήμιση

Οι ενδείξεις αυτές δείχνουν ότι η ενδεχομένως η ευρωφοβική Μεγάλη Βρετανία να είναι είναι πιο προοδευτική από την Ευρώπη της ακροδεξιάς Αυστρίας, της φασιστικής Ουγγαρίας, της φοβικής Τσεχίας και της ακόμα πιο αυταρχικής Πολωνίας.

Ο Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος πριν από δύο χρόνια, θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Έντα Κένι, πιθανώς όταν συγκληθεί και πάλι το κοινοβούλιο, στις 12 Ιουνίου.

Γιος ενός Ινδού μετανάστη και μιας Ιρλανδέζας νοσοκόμας, Βαράντκαρ σπούδασε ιατρική και το 2015 έγινε ο πρώτος υπουργός ιρλανδικής κυβέρνησης που αποκάλυψε, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Διαβάστε  Η Κομισιόν στέλνει την Ιρλανδία στο δικαστήριο για τα 13 δισ. της Apple

Πρόκειται για μια «επανάσταση» για μια χώρα όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη, όπου η ομοφυλοφιλία αποκοινικοποιήθηκε μόλις το 1993 και το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα.
Ο ίδιος πάντως αρνείται να δεχτεί τον ρόλο του «πρωτοπόρου». «Δεν είμαι ένας πολιτικός μισο-Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Αυτές είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει», εξήγησε.

Ο πατέρας του Βαράνκταρ ήταν επίσης γιατρός, γεννημένος στη Βομβάη ενώ η μητέρα του είναι νοσοκόμα. Έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές και μεγάλωσε στο Δουβλίνο.

Διαβάστε  Το Ιρλανδικό θαύμα είναι… virtual reality

Στα 25 του εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ενώ το 2007 εξελέγη στο κοινοβούλιο. Το 2011 μπήκε στην κυβέρνηση και υπηρέτησε στα υπουργεία Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού, Υγείας και τέλος Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το 2015 στην προεκλογική εκστρατεία του τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, όμως ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να παρεκλίνει από αυτήν την πολιτική λιτότητας.

Διαφήμιση