Η Ευρωπαϊκή μάχη για το Μάλι (της Αφρικής)

Η Ευρωπαϊκή μάχη για το Μάλι (της Αφρικής)

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα για το Μάλι της Αφρικής, με τα media να ανακαλύπτουν ότι εκεί διεξάγονται μάχες μεταξύ ευρωπαϊκών στρατευμάτων, κυρίως γαλλικών και γερμανικών με τζιχαντιστές που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος. Ελλάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι η πρώην γαλλική αποικία, αποτελεί χώρα ύψθστης στρατηγικής σημασίας για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και για την αποτροπή του ISIS.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν περίπου 20 ισλαμιστές μαχητές στη δασική περιοχή Σερμά, στο βόρειο τμήμα του Μάλι, αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης στη χώρα της Αφρικής, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας την Παρασκευή.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται πως στην επιχείρηση, που διεξήχθη από την Τρίτη 28η Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, ενεπλάκησαν αεροσκάφη Mirage 2000 και επιθετικά ελικόπτερα Tigre.

Διαφήμιση

«Περίπου 20 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν και έπειτα από έρευνες ο στρατός κατέσχεσε (…) οπλισμό, πυρομαχικά και άλλους πόρους»

αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν στο Μάλι το 2013 για να αποκρούσουν ισλαμιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας έναν χρόνο νωρίτερα. Έχουν αναπτυχθεί περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιωτικοί, η λεγόμενη δύναμη Μπαρχάν, η οποία καταδιώκει ισλαμιστές σε όλη την περιοχή του Σάχελ και της Σαχάρας.

Το Crisis Monitor παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Μάλι και την υπόλοιπη Αφρική όπου ο λιμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις και η ανεπάρκεια και αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας δημιουργούν νέες κύμα εκτοπισμένων πληθυσμών που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ανέρχεται στα 16 εκατ., μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί αργά ή γρήγορα προς την Ευρώπη.

Αν σε αυτά προστεθεί και η προσπάθεια εξάπλωσης τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στην περιοχή ότι διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό που πολύ εύκολα μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη.

Διαφήμιση