Αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα καθώς και η ρητορική που χρησιμοποίησε, επιχειρώντας να προωθήσει τις θέσεις του. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει συγκρούσεις και εντός του Λευκού Οίκου με τον Ρεξ Τίλερσον, την Ιβάνκα Τραμπ και τον Ρικ Πέρυ να εναντιώνονται.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις πολιτικές συγκρούσεις οι αγορές δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται με την ίδδια βαρύτητα τις εξελίξεις και τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ καθώς ο δείκτης “φόβου” του S&P, ο VIX βρίσκεται σε πτωτική τροχιά υποχωρώντας μάλιστα κάτω από το 10, επίπεδο που σηματοδοτεί ανησυχία, ενώ οι τιμές πάνω από το 15 θεωρούνται ως κακός οιωνός και πάνω από 18 ένδειξη πανικού στις αγορές.
Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι, μαζί με τη Συρία και τη Νικαράγουα, οι τρεις χώρες που δεν έχουν υπογράψει την εν λόγω συνθήκη.
Το Crisis Monitor, αξιολογεί τις εξελίξεις:
Με την απόφαση αυτή την απόσυρση από την TPP, την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA, τις εξαγγελίες για προστατευτισμό στο εμπόριο και τη σύγκρουση με τους συμμάχους στο G7 ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, σκιαγραφώντας όμως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μοτίβο κινήσεων που δείχνει να οδηγεί σε προσπάθεια ανατροπής του παγκόσμιου status quo. Η προοπτική αυτή, ασχέτως εξέλιξης και θέσης, είναι αρκετή για να προκαλέσει πανικό στις αγορές και να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε νέα κρίση.
Για το λόγο αυτό το Crisis Monitor έχει αναβαθμίσει σε “κρίση” το Trump-effect από την ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς αυτή του Παρισιού είναι υπερβολικά δαπανηρή για τις ΗΠΑ, ενώ «η Κίνα θα μπορούσε να αυξάνει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030», όπως είπε. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν επαναδιαπραγματεύεται, αφήνοντας στον Τραμπ μόνο την επιλογή της αποχώρησης.
Με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ γίνονται η τρίτη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τη Νικαράγουα και τη Συρία που δεν θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.
Σε κοινή δήλωσή τους, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι
η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη
και τόνισαν ότι
“η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση”
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε προσωπικά χθες την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ “διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος”, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
[graphiq id=”fh3bvMiAO0t” title=”Παγκόσμιες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2)” width=”700″ height=”557″ url=”https://sw.graphiq.com/w/fh3bvMiAO0t” frozen=”true”]
Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.
Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα ήταν σφοδρές. Τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική. «Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.[graphiq id=”1xng1w6Znxj” title=”Παγκόσμια μέση μεταβολή του επιπέδου της θάλασσας (1880-2013)” width=”700″ height=”521″ url=”https://sw.graphiq.com/w/1xng1w6Znxj” frozen=”true”]
Ομοβροντία από Ευρώπη, Καναδά, Ιαπωνία
Απέναντι στις θέσεις Τραμπ έχει τοποθετηθεί και το Ηωνωμένο Βασίλειο, εκ των βασικότερων συμμάχων των ΗΠΑ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Τραμπ προκαλεί ρωγμές και σε σχέσεις που δεν επλήγησαν από άλλες επίσης προβοκατόρικες αποφάσεις.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι “απογοητεύθηκε” από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες.
“Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)”
αναφέρεται στη δήλωση της κυβέρνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, όπως και η υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, καθιστώντας παραπάνω από σαφές ότι ο Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε απομόνωση αν όχι σε σύγκρουση με τους εταίρους και συμμάχους τους.
[graphiq id=”3WpWDmxOSwd” title=”Παγκόσμιες ανωμαλίες στις θερμοκρασίες σε στεριά και θάλασσα” width=”700″ height=”498″ url=”https://sw.graphiq.com/w/3WpWDmxOSwd” frozen=”true”]