Γιατί η απόφαση Τραμπ για το κλίμα ρίχνει το πετρέλαιο

Γιατί η απόφαση Τραμπ για το κλίμα ρίχνει το πετρέλαιο

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές του πετρελαίου μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απρόσμενης μεγάλης μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, ενώ γράφουν απώλειες της τάξης του 7,5% από τις 25 Μαΐου, οπότε και ανακοινώθηκε η 9μνηνη παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Όπως έχει αναλύσει διεξοδικά το Crisis Monitor οι πιέσεις στην τιμή οφείλονται αφενός στην αύξηση της παραγωγής από ΗΠΑ και Λιβύη και αφετέρου στην κατώτερη των προσδοκιών απόφαση του ΟΠΕΚ, καθώς αν και παρατάθηκε η περίοδος δεν ενισχύθηκε το τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε  Capital Economics: Οι υπερεξουσίες Ερντογάν κίνδυνος για την οικονομία

Η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί κάτω από 50 δολάρια, καθώς πιέζεται και από τον αντίκτυπο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για εγκατάλειψη της συμφωνίας του Παρισιού από τις ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ενίσχυση της χρήσης άνθρακα που θα οδηγήσει σε αλλαγή του ενεργειακού μίγματος των ΗΠΑ, που συνεπάγεται περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Άλμα 23% του πετρελαίου στο 6μηνο, υποσκάπτει τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Αναλυτές επισημαίνουν ότι μέσα στις εξεταζόμενες συνέπειες της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή είναι και η αύξηση της εξόρυξης σε περιοχές κοντά στην Ανταρτική, γεγονός που θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Ο συνδυασμός αύξησης χρήσης άνθρακα, αύξησης παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο, νέες γεωτρήσεις και η αναιμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν ένα ισχυρό μείγμα που υποσκάπτει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για σταθεροποίηση της τιμής πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για όξυνση του ανταγωνισμού σε επίπεδο χωρών για τα μερίδα αγοράς.

Διαβάστε  Έκρηξη ρίσκου στον ευρωπαϊκό νότο παγιδεύει την Ελλάδα

Διαφήμιση