πΓΔΜ: Σχηματίστηκε κυβέρνηση, που δύσκολα θα κυβερνήσει

πΓΔΜ: Σχηματίστηκε κυβέρνηση, που δύσκολα θα κυβερνήσει

Λύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ο γόρδιος δεσμός του σχηματισμού κυβέρνησης στην πΓΔΜ μετά από μήνες πολιτικών εντάσεων που έφεραν τη χώρα στο χείλος εθνοτικών συγκρούσεων. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζ¨οραν Ζάεφ σχημάτισε κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία στηριζόμενος από δυο αλβανικά κόμματα και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση διορίζεται περί τους έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η δεξιά, η οποία κατείχε την εξουσία από το 2006, αρνείτο να την εγκαταλείψει, κατηγορώντας τους σοσιαλδημοκράτες ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα αποδεχόμενοι τις διεκδικήσεις των κομμάτων της αλβανικής κοινότητας. Στον παροξυσμό της κρίσης, περί τους εκατό οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν στις 27 Απριλίου στο κοινοβούλιο για να ξυλοκοπήσουν βουλευτές, όπως ο Ζόραν Ζάεφ, ο Αλβανός Ζιαντίν Σέλα και αυτή που σήμερα είναι πλέον υπουργός Αμυνας, η Ραντμίλα Σετσερίνσκα.

Διαφήμιση

Τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν 8 από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούνται από Αλβανούς.

Για να τονίσει την σημασία της διεκδίκησης αυτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι άνοιξε στα αλβανικά την συνεδρίαση για την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ εν αναμονή της υιοθέτησης νέου νόμου περί γλωσσών.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας προσέγγισης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, διαδικασίες που είχαν παγώσει κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση. Ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε ως στόχο την ένταξη της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ και την Ατλαντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν.

Παρ’ όλα αυτά τον κρατικό μηχανισμό ελέγχει κυρίως το VMRO μετά από 13 έτη διακυβέρνησης γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα πρόκληση αποτελεί και η αναγκαστική συγκατοίκηση του πρωθυπουργού Ζάεφ με τον πρόεδρο Ιβάνοφ καθώς ο τελευταίος προέρχεται από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Νόκολα Γκρουέφσκι και βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της να μην αποδεχθεί αμαχητί την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στα Σκόπια και για το λόγο αυτό ανοίγει τον θρησκευτικό δίαυλο επικοινωνίας με του Κρεμλίνου με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Μόσχα, ως προσκεκλημένος και τιμώμενος από τη Ρωσική εκκλησία.